Ви тут:
Освіта Суспільство Україна 

МОН встановить мінімальну ціну контрактного навчання

МОН встановить мінімальну ціну контрактного навчання

Міністерство освіти і науки запроваджує мінімальну ціну контрактного навчання для 38-ми зі 121-ої спеціальності (індикативну собівартість). Відповідне рішення ухвалено Кабінетом Міністрів.

Мінімальна ціна контрактного навчання діятиме для державних університетів та тих приватних, які отримуватимуть державне фінансування, пише портал Освіта.ua.

Згідно з рішенням уряду, з 1 вересня 2020 року для вступників на найбільш популярні спеціальності контрактне навчання коштуватиме не менш як 60% вартості, яку сплачує за бюджетні місця держава. Зміни не торкнуться студентів, які вже навчаються.

У Міносвіти зазначають, що вартість навчання буде корелюватись із доходами людей у кожному регіоні. Якщо ціна буде вища, ніж три середні офіційні заробітні плати у області, університети зможуть не підвищувати її.

“Держава оплачує навчання кращих студентів на бюджетних місцях за об’єктивними цінами, які дозволяють забезпечити якісну освіту. Середня оплата навчання на одного студента-бюджетника становить 43 тисячі грн, а середня ціна за контракт – 16,5 тисяч грн. Студенти-бюджетники та студенти-контрактники навчаються у спільних групах, тому університети просто компенсують нестачу коштів на студентів-контрактників за рахунок студентів-бюджетників. У результаті освіта кожного студента недофінансована, а виш не може створити оптимальні умови для навчання та роботи викладачів. Впровадження мінімальної ціни на контракт дозволить зробити плату за навчання відповідно до реальних витрат університету на підготовку студента та дозволить забезпечити якісне навчання для кожного студента”, – зазначила міністр освіти і науки Ганна Новосад.

Мінімальна вартість навчання буде встановлена лише для 38 спеціальностей, які є найбільш популярними серед контрактників.

Це переважно ті спеціальності, на які вступає набагато більше вступників, ніж є відповідних вакансій на ринку праці. Серед них: право, економіка, політологія, менеджмент, маркетинг, міжнародні відносини, журналістика, фінанси, дизайн, туризм, готельно-ресторанна справа та інші. Тобто правило мінімальної вартості на контракт не зачепить інші 83 спеціальності: інженерні, технологічні, гуманітарні, природничі, аграрні, педагогічні науки.

Приведення вартості контракту до фактичних витрат університетів відбуватиметься поступово: у 2020 році становитиме 60% від держфінансування на 1 студента в університеті, у 2021 – 70% та у 2022 – 80%.

Перейти до вмісту