Ви тут:
Суспільство ТОП-новина 

Міфи про коронавірус: пояснення та рекомендації від ВООЗ

Міфи про коронавірус: пояснення та рекомендації від ВООЗ

У ВООЗ розвінчали міфи про поширення та лікування коронавірусної інфекції. Громадське радіо зробило переклад всіх наявних наразі пояснень від Всесвітньої організації здоров’я. Поділіться цим переліком з друзями й рідними, аби запобігти поширенню неправдивої інформації.

Вірусний збудник COVID-19 поширюється НЕ ЛИШЕ у районах зі спекотним і вологим кліматом

За наявною наразі інформацією, передача вірусного збудника COVID-19 може відбуватися будь-де, включаючи райони зі спекотним та вологим кліматом. Якщо ви проживаєте або їдете туди, де зареєстровані випадки COVID-19, вживайте заходів захисту незалежно від кліматичних умов.

Регулярне миття рук — найкращий спосіб індивідуального захисту від COVID-19. Миття дозволяє усунути можливе забруднення рук вірусом і подальше проникнення вірусу в організм у випадку, якщо ви доторкнетеся до очей, рота або носа.

Перебування на вулиці в холодну і сніжну погоду НЕ ДОПОМОЖЕ знищити новий коронавірус (2019-nCoV)

Температура тіла здорової людини тримається в межах від 36,5 ° до 37 ° незалежно від температури навколишнього середовища або погоди. Тому немає ніяких підстав вважати, що перебування на вулиці в холодну погоду допомагає боротися з новою коронавірусною інфекцією або іншими хворобами. Найефективнішим способом профілактики є регулярна обробка рук спиртовмісним антисептиком або миття рук водою з милом.

Гаряча ванна не допоможе проти COVID-19
Прийом гарячої ванни не врятує від зараження COVID-19. Нормальна температура тіла тримається в межах від 36,5 ° C до 37 ° C незалежно від температури води у ванній або душі. Навпаки, занадто гаряча ванна може завдати шкоди і викликати опіки. Найкращий спосіб захиститися від COVID-19 – часто мити руки. Це дозволить знищити віруси, які можуть перебувати на шкірі, і уникнути зараження у разі дотику до очей, рота або носа.

Новий коронавірус НЕ ПЕРЕДАЄТЬСЯ через укуси комарів
Новий коронавірус – респіраторний вірус, головним чином передається повітряно-крапельним шляхом, тобто в результаті вдихання крапель, що виділяються з дихальних шляхів хворого. Наприклад, при кашлі або чханні, а також через краплі слини або виділення з носа. На даний момент інформація про можливість передачі вірусу 2019-nCoV через укуси комарів відсутня. Щоб захиститися від інфекції, необхідно триматися на відстані від людей з кашлем чи підвищеною температурою, а також дотримуватися правил гігієни рук та респіраторної гігієни.

Чи правда, що сушарки для рук дозволяють знищити вірус 2019-nCoV?
Ні. Сушарки для рук не вбивають вірус 2019-nCoV. Для профілактики нової коронавірусної інфекції необхідно регулярно обробляти руки спиртовмісним антисептиком або мити їх водою з милом. Вимиті руки слід ретельно висушити паперовими рушниками або за допомогою електросушарки.

Чи правда, що ультрафіолетова лампа для дезінфекції (УФ-лампа) дозволяє знищити новий коронавірус (2019-nCoV)?
УФ-лампи не слід використовувати для стерилізації рук або інших ділянок шкіри, оскільки ультрафіолетове випромінювання може викликати еритему (подразнення) шкіри.

Наскільки ефективно теплові сканери дозволяють виявляти заражених COVID-19?
Теплові сканери дозволяють ефективно виявляти тих людей, у яких в результаті зараження новим коронавірусом розвинулася лихоманка.

Однак, виявити заражених людей до стадії лихоманки за допомогою цієї технології не можна. З моменту зараження до підвищення температури проходить від двох до десяти днів.

Чи правда, що обробка поверхні всього тіла етанолом або хлорним вапном дозволяє знищити новий коронавірус (2019-nCoV)?
Ні. Обробка всього тіла спиртом або хлорним вапном не знищить віруси, які вже проникли в організм. Розпилення таких речовин може завдати шкоди одягу і слизовим оболонкам (тобто очам, ротовій порожнині). Слід пам’ятати, що як спирт, так і хлорне вапно, можуть бути ефективними засобами дезінфекції поверхонь, але використовувати їх необхідно у відповідних випадках і з дотриманням правил.

Для захисту від коронавірусної інфекції існує цілий ряд профілактичних заходів. Для початку необхідно регулярно обробляти руки спиртовмісним антисептиком або мити їх водою з милом.

Чи може регулярне промивання носа сольовим розчином захистити від зараження новим коронавірусів?
Ні. Наукових даних про те, що регулярне промивання носа сольовим розчином дозволяє захистити від COVID-19, немає.

За деякими даними, регулярне промивання носа сольовим розчином може прискорити одужання при звичайній застуді. Однак докази ефективності регулярного промивання носа як засобу профілактики респіраторних інфекцій відсутні.

Чи захищає часник від зараження новим коронавірусів?
Часник — корисний для здоров’я продукт, який має певні антибактеріальні властивості. Проте, під час поточного спалаху не було отримано жодних підтверджень ефективності вживання часнику як засобу профілактики від зараження новим коронавірусом.

Чи правда, що COVID-19 можуть заразитися лише люди похилого віку? Чи молодь теж?
Заразитися новим коронавірусом можуть представники всіх вікових категорій. Літні люди і люди із супутніми хворобами (наприклад, астмою, діабетом чи хворобами серця), перебувають у групі підвищеного ризику розвитку важких форм коронавірусу.

ВООЗ рекомендує людям будь-якого віку вживати заходів із захисту від зараження. Наприклад, дотримуватись гігієни рук.

Чи є антибіотики ефективним засобом профілактики і лікування нової коронавирусной інфекції?
Ні, антибіотики проти вірусів не діють. Вони дозволяють лікувати тільки бактеріальні інфекції.

Новий коронавірус (2019-nCoV) — це вірус, а отже антибіотики не слід використовувати для його профілактики і лікування.

Проте, пацієнтам, госпіталізованим з інфекцією 2019-nCoV, можуть призначатися антибіотики для лікування супутніх бактеріальних інфекцій.

Чи існують лікарські засоби, призначені для профілактики або лікування нової коронавирусной інфекції?
На даний момент рекомендованих лікарських засобів, призначених для профілактики або лікування інфекції, викликаної новим коронавірусом (2019-nCoV) немає.

Проте, інфікованим пацієнтам повинна надаватися необхідна медична допомога для полегшення і зняття симптомів, а людям з важкими формами захворювання — належна підтримувальна терапія. Наразі провадиться розробка лікарських засобів проти нового коронавірусу, але ліки повинні пройти клінічні випробування.

ВООЗ спільно з рядом партнерів надає допомогу з метою прискорення роботи по створенню нових лікарських засобів.

фото Громадське радіо

Перейти до вмісту