Ви тут:
здоров’я Полтавщина Суспільство 

Діти хворі на туберкульоз не є загрозою для оточуючих, – лікар-фтизіатр Полтавського обласного протитуберкульозного диспансеру

Діти хворі на туберкульоз не є загрозою для оточуючих, – лікар-фтизіатр Полтавського обласного протитуберкульозного диспансеру

Останнім часом дитячі фтизіатри стали стикатися з відмовою директорів шкіл допускати до занять учнів, які отримують курс лікування проти туберкульозу. Мотивують це тим, що такі діти начебто є загрозою для оточуючих. 

“Така точка зору – помилкова.  Діти хворіють первинними формами туберкульозу, що вкрай рідко супроводжуються бактеріовиділенням. Якщо ж бактеріовиділення є, такі пацієнти лікуються в умовах стаціонару аж до припинення виділення назовні мікобактерій туберкульозу”, – запевняє лікар-фтизіатр дитячий КП «Полтавський обласний клінічний протитуберкульозний диспансер Полтавської обласної ради» Наталія Чубаренко.

Наразі терапевтична тактика лікування хворих на туберкульоз дітей не обмежується застосуванням тільки високоефективних протитуберкульозних препаратів. Повноцінного  лікувального ефекту можна досягти лише при їх застосуванні в комплексі із заходами, направленими на зміцнення захисних сил організму, підвищення його природної резистентності, підсилення процесів загоювання. Важливе значення має режим дієти та гігієни. Це й раціональне харчування, і свіже повітря, і гідро- та аеропроцедури. Потреба в правильному харчуванні обумовлена  тим, що у хворих на туберкульоз значно порушуються процеси обміну. Причин цих розладів дві: туберкульозна інтоксикація й гіпоксія.

Щоб успішно пролікувати всі ці розлади, при виявленні туберкульозу в дітей  ми починаємо лікувати їх в умовах стаціонару. Основний курс лікування туберкульозу поділяється на 2 періоди: інтенсивну та підтримуючу фази лікування.

ІФ (інтенсивна фаза лікування) – це ліквідація клінічних проявів хвороби, максимальний вплив на популяцію мікобактерій туберкульозу, припинення бактеріовиділення (якщо воно мало місце), попередження розвитку лікарської стійкості, зменшення інфільтративних і деструктивних змін у легеневій тканині. 

ПФ (підтримуюча фаза лікування) – це пригнічення мікобактеріальної популяції, відновлення функціональних можливостей хворого.

В період ПФ дітей виписують зі стаціонару на амбулаторне лікування із правом відвідування дошкільних і шкільних закладів. І ось тут і постає нагальна проблема відчуженості оточуючих  до хворої дитини. У подібній ситуації педагоги й адміністрація дошкільних та шкільних закладів повинні пояснити оточенню, що така дитина не несе жодної загрози ні для ровесників, ні для дорослих.

Ризик зараження туберкульозом у несприятливих умовах дуже великий, від нього не застрахований ніхто. Тож давайте будемо толерантними й уважними до такої дитини. Сам факт, що вона захворіла на туберкульоз, уже є величезним стресом. Тож сприятливий результат лікування й повне одужання залежить і від нашого ставлення до маленького пацієнта.

За більш детальною інформацією стосовно перебування інфікованих дітей у дитячому колективі і з приводу самої хвороби завжди можна звернутися до медичних працівників безпосередньо у своєму закладі або до вузькопрофільних фахівців Полтавського обласного клінічного протитуберкульозного диспансеру за адресою: вул. Київське Шосе, 1–в, с. Супрунівка, Полтавський район, Полтавська область. 

У разі, якщо на вашу дитину здійснюється тиск, ви можете звертатися із заявою в правоохоронні органи посилаючись на статтю 145 кримінального кодексу України – незаконне розголошення лікарської таємниці. «Умисне розголошення лікарської таємниці особою, якій вона стала відома у зв’язку з виконанням професійних чи службових обов’язків, якщо таке діяння спричинило тяжкі наслідки, – карається штрафом до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк до двохсот сорока годин, або позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, або виправними роботами на строк до двох років».

Перейти до вмісту