Ви тут:
PROвсе Суспільство 

Які корисні продукти насправді небезпечні і можуть призвести до раку, – розповіла дієтолог

Які корисні продукти насправді небезпечні і можуть призвести до раку, – розповіла дієтолог

Дієтолог Даніела Крел з Баварського споживчого центру розповіла про продукти, які можуть завдати шкоди здоров’ю, хоча традиційно вони вважаються корисними.

Наприклад, в консервованих помідорах міститься антиоксидант лікопін, який допомагає зміцнювати імунітет і може знизити ризик розвитку онкологічних захворювань. Однак проблема полягає в тому, що вона містить бісфенол А. При попаданні в їжу ця речовина може привести, в тому числі, до порушення гормонального балансу. Крел радить купувати консерви тільки в скляних банках.

Також дієтолог рекомендує уважно поставитися до риби, яка відома масою корисних властивостей. Справа в тому, що крім них в ній може міститися ртуть, особливо в тунці. Крел підкреслює, що концентрація ртуті в рибі залежить не тільки від її віку, але і від місця, де її вирощували, адже в корм часто додають антибіотики та інші добавки, які нівелюють всю користь продукту. Тому потрібно віддавати перевагу дику рибу, а не фермерську.

Ртуть – токсичний матеріал. І сам цей метал, і всі його сполуки відносяться до першого, найвищого класу небезпеки. Залежно від кількості ртуті, що потрапив в організм, розрізняють гострі і хронічні отруєння.

Найчастіше зустрічаються хронічні отруєння ртуттю (меркуріалізм). На пізніх стадіях порушення стають незворотними і призводять до недоумства і смерті.

А улюблений багатьма рис може містити миш’як, який навіть в найменших дозах призводить до пошкодження судин і розвитку серцево-судинних захворювань. У трохи більших кількостях миш’як може спровокувати рак. Миш’як потрапляє в навколишнє середовище через стічні води і добрива.

Система Orphus