Ви тут:
Суспільство 

Як вибрати оливки? Поради експертів “Корисної програми”

Як вибрати оливки? Поради експертів “Корисної програми”

У четвер, 6 лютого, на «Інтері» вийшов випуск «Корисної програми» про оливки. Ці унікальні плоди давно перестали вважатися екзотичною закускою і оселилися в наших холодильниках незалежно від свят. Не дивно, адже в одній маленькій оливці міститься не менше 100 корисних речовин! У студії ток-шоу ведучий Олександр Лук’яненко і експерти програми розібралися, як правильно вибирати плоди, чим оливки відрізняються від маслин і чим цей продукт корисний для нашого організму.

«Оливки і маслини – це плоди одного дерева, зібрані в різний час і по-різному приготовані, – розповідає Олександр Лук’яненко. – Колір оливок змінюється в міру дозрівання. Зібрані в жовтні – зелені, в листопаді – білі, в грудні – чорні, а в січні плоди вже сухі і мляві. Свіжозібрані оливки не годяться в їжу: занадто гіркі. Для того, щоб вони стали їстівними, оливки консервують в розсолі або морській солі. До речі, понад 90% світового врожаю оливок використовується для виготовлення масла. І тільки 10% відбірних оливок підходить для консервування».

Плоди оливкового дерева мають безліч корисних властивостей. Вживання всього декількох оливок в день знижує рівень холестерину, а також благотворно впливає на серцево-судинну і травну системи.

«Оливки – це цінне джерело вітамінів і мінералів, – вважає дієтолог Ольга Безугла. – В їх плодах багато білків, які є базовим елементом для зміцнення м’язів. Вітаміни С, Е, В – потужні антиоксиданти, серед іншого забезпечують профілактику онкологічних захворювань. Пектини допомагають організму позбавлятися від токсинів, а мінерали – фосфор, калій і залізо – відповідають за підтримання належного рівня гемоглобіну в крові. Але варто пам’ятати про те, що оливки – продукт консервований і містять багато солі. Найкраще вони поєднуються з зеленими листовими овочами, помідорами, м’якими сирами. Також оливки гарні як компонент класичних середземноморських салатів».

На що слід звертати увагу при виборі оливок?

Олена Куликова, голова Всеукраїнської асоціації з питань прав споживачів «Споживча довіра»:

1. Віддавайте перевагу оливкам натуральної консервації. Такий товар вважається найбільш якісним і найчастіше продається в скляній тарі. Обов’язкові умови: розсіл у банці повинен бути прозорим, без помутніння, а плоди – пружними, цільними і без плям. Якщо ви помітили осад в розсолі або нерівномірний колір оливок в банці – краще такий продукт не купувати.

2. Уважно вивчіть банку  з оливками. Якщо на поверхні  є іржа і вм’ятини – відставте її в сторону. Шкідливі і токсичні речовини, які входять до складу упаковки, можуть потрапити в сам продукт.

3. Перед покупкою дивіться  на маркування від виробника. Оптимальний термін зберігання  оливок – від 8-ми місяців до 2-х  років.

4. Найсмачнішими і насиченими  за смаком вважаються оливки  з кісточкою. Консервовані плоди  без кісточки найкраще підходять  для салатів.

5. Звертайте увагу на  колір і калібр плодів – щоб  оливки були однакового розміру. Зелені оливки повинні бути  однорідного зеленого забарвлення. А ось натуральні чорні оливки  не бувають повністю чорними, у них неоднорідна поверхня: з  одного боку – темніше, з іншого – світліше, червоніше. Чорні оливки  можуть підробляти, підфарбовуючи  барвниками на основі заліза.