Ви тут:
PROвсе Суспільство 

Як допомогти мозку виробляти гормони щастя: 7 простих звичок

Як допомогти мозку виробляти гормони щастя: 7 простих звичок

Ви можете роками ходити до психологів і займатися самонавіюванням, але якщо мозок не працює на вас, всі зусилля марні.

Позитивний настрій, оптимізм, радість буття – це, по суті, хімічні процеси в різних відділах мозку, запущені так званими гормонами щастя, або нейромедіаторами. Очевидно, що ендорфіни, серотонін, дофамін, окситоцин – ніякі не гормони, а особливі біологічно активні речовини, які мозок виробляє у відповідь на конкретні зовнішні умови. Ви можете роками ходити до психологів і займатися самонавіюванням, але якщо мозок не працює на вас, всі зусилля марні. Тим часом, ланцюжок хімічних процесів, які забезпечать почуття, близьке до ейфорії, досить легко запустити. Досить виробити кілька корисних звичок, пише variat.com.ua

Подружіться з собою

Якщо вам добре з самим собою, ви себе поважаєте та цінуєте, це все одно, що спілкуватися з близьким другом. У вас виникає відчуття внутрішнього комфорту і гармонії. Наукові дослідження показують, що у гармонійних людей стабільно високий рівень дофаміну, який забезпечує радість і спокій, надає впевненість у собі та своїх силах. Перебуваючи в злагоді з собою, ми приймаємо вірні зважені рішення, досягаємо поставлених цілей і адекватно реагуємо на мінливі обставини. Зазвичай, у гармонійних людей все в порядку з особистим життям і оточенням, здоров’ям і кар’єрою, що робить рівень «гормону щастя» ще вищим. Подружитися з собою не складно: перестаньте себе засуджувати, частіше з собою спілкуйтеся, радуйте себе, веселіть, вчіться з собою домовлятися і нікому не дозволяйте себе ображати, навіть найближчим.

Більше смійтеся

«Гормони щастя» виробляються у відповідь на приємні думки та сміх. У цьому сенсі показовим є приклад американського вченого Нормана Казинса, який вилікував смертельні захворювання однією сміхотерапією. До речі, на Заході та у США цей вид лікування стає все більш популярним. Зокрема, найбільш авторитетні клініки використовують його в рамках загальної терапії онкозахворювань.

Якщо вам жартувати ні з ким або оточуючі не розуміють вашого тонкого гумору, жартуйте самі з собою, звертайте увагу на кумедні ситуації навколо, переглядайте улюблені комедії. Особливо це ефективно, коли сумно, коли все йде не так, як хотілося б. Замість того щоб заглиблюватися в негативні емоції і заганяти себе в кут, підморгніть відображенню в дзеркалі, посміхніться і скажіть: «Та годі! З такою красою, розумом і чарівністю ми з усім впораємось!»

Будьте вдячними

Ми часто необ’єктивні та недооцінюємо те хороше, що є в нашому житті. От уже воістину правда, що до хорошого людина швидко звикає, а цінувати його починає тільки тоді, коли втрачає. На жаль, така вже людська свідомість. Пам’ятаєте притчу про чоловiка, який вічно скаржився на бідність, на те, що у нього немає чобіт, поки не зустрів людину, у якої не було ніг? Коли ми комусь дякуємо, чи дякуємо долі за те хороше, що є в нашому житті, ми фокусуємося на радісних емоціях. Думки про приємне запускають вироблення серотоніну в передній поясній корі головного мозку. Доведено, що стимуляція цієї зони електромагнітними хвилями лікує депресію. Але аналогічні процеси можна запускати, просто концентруючись на радісних думках і почутті вдячності.

Вирішуйте проблеми в міру їх надходження

Буває так, що проблем виникає відразу занадто багато, ми хапаємося за всі відразу і, як правило, не вирішуємо в результаті жодну. Найкращий вихід: сконцентруватися на чомусь одному і не відступати, поки не побачите світло в кінці тунелю. Справа в тому, що за кожне вдале рішення або позитивний результат мозок нагороджує нас хорошою порцією окситоцину. Він дарує задоволення, знижує тривогу і страх, забезпечує впевненість і спокій. В результаті, перш ніж взятися за вирішення наступної проблеми, ви добре відпочиваєте і підзаряджаєтесь. Відповідно, бажаний результат досягається набагато швидше.

Добре висипайтеся

Коли ми спимо, організм відпочиває і відновлюється. У темряві виділяється гормон мелатонін, який підвищує вміст в гіпоталамусі серотоніну. Тому і говорять, що «ранок вечора мудріший». Варто добре виспатися, і емоційний стан буде набагато кращим. Проблеми нікуди не діваються, але ви беретеся за їх вирішення з набагато кращим настроєм, мозок працює ефективніше, що дозволяє приймати правильні рішення.

Кохайтеся

Потужний викид ендорфінів стимулюють любов, секс, обійми. Коли емоції на піку, виробляється також адреналін, що запускає процес розщеплення жирів. Причому адреналін змушує також забути про голод, тому від любові та сексу прекрасно худнуть. Експерименти показують, що після статевого акту з бажаним партнером відбувається викид ендорфінів, які виробляє гіпофіз мозку. Якщо ви поки не закохані, не біда: в очікуванні нових стосунків займіться спортом — ефект аналогічний! Після хорошого тренування теж виробляються ендорфіни як захисна реакція на стрес. Наш організм так влаштований, що після фізичного або емоційного навантаження (не важливо, зі знаком «плюс» чи «мінус») виробляються гормони щастя, щоб зменшити біль і підняти настрій.

Насолоджуйтесь очікуванням задоволення

Вчені довели, що передчуття приємних подій викликають такі ж позитивні гормональні сплески і такі ж реакції мозку, як і самі події. Не обов’язково повинно бути щось глобальне: напевно у вашому житті чимало простих радощів, на яких можна сконцентруватися. Це може бути передчуття чашечки ароматної кави в улюбленому кафе, пробіжки в нових кросівках, відвідування цікавого заходу цього вечора, нова книга, перший день в студії танців або йоги. А ще: очікування зустрічі з друзями, побачення з коханою людиною, початок нового проекту, в якому ви себе можете проявити якнайкраще тощо. Мрійте про нові стосунки, відпустку, про що завгодно! Радісні думки самі по собі роблять нас щасливими, піднімають на більш високий емоційний рівень, а це привносить в наше життя чудесні події.

фото Freepik

Перейти до вмісту