Ви тут:
PROвсе здоров’я Суспільство 

В яких продуктах багато цукру, окрім солодощів: розповіла Уляна Супрун

В яких продуктах багато цукру, окрім солодощів: розповіла Уляна Супрун

Основними джерелами доданих цукрів є підсолоджені безалкогольні та фруктові напої, цукерки, торти, печиво, пироги, вафлі, молочні десерти (морозиво, підсолоджене молоко) тощо.

“З цукром жартувати не бажано. Його надмірне споживання протягом тривалого часу призводить до набору ваги та збільшує ризики ожиріння, проблем із зубами та підвищення ризику появи серцево-судинних хвороб, цукрового діабету та деяких видів раку. Від солодкого страждає мікрофлора кишківника, а харчування солодощами замість повноцінних прийомів їжі може створити нестачу вітамінів, мікроелементів та поживних речовин в організмі”, – зазначає ексміністерка МОЗ Уляна Супрун.

Уляна Супрун розповіла про продукти, які також мають багато цукру.

Солодкий йогурт

На перший погляд, йогурт “зі злаками, кіноа чи ягодами” здається поживною і корисною їжею. Проте в одній його склянці в середньому міститься 15-20 грамів цукру, а півлітрова упаковка перевищуватиме максимальну денну норму споживання цукру в кілька разів. Така користь — дуже сумнівна.

Консервовані фрукти

Овочі та фрукти мають входити до щоденного раціону. Але завжди краще з’їсти свіжий фрукт, аніж його консервований аналог. Одна банка містить близько 20 грамів цукру. А консерви на основі суміші кукурудзяного сиропу можуть додати до денної норми зайвих 200 калорій.

 Салатні заправки

Салатна заправка може містити не лише насичені жири, надмірну кількість солі та консервантів, але й цукор. В середньому у двох столових ложках готового соусу для салату міститься від п’яти до десяти грамів цукру.

 Кетчуп

Столова ложка кетчупу містить чотири грами цукру — більше, ніж печиво з шоколадною стружкою. Тож перш, ніж додавати кетчуп до м’яса або картоплі, зважайте, що чверть того, що знаходиться в пляшці, складає цукор. Навряд чи це стане корисним доповненням до обіду.

Батончики з граноли

Через те, що ці смаколики містять сухофрукти і горіхи, може здатися, що це корисний і здоровий продукт. Проте, таким же незмінним інгредієнтом схожих батончиків є цукор. Зазвичай це 11-12 грамів, що становить приблизно три чайні ложки.

Сухі сніданки

Перед тим, як отримати “швидкий заряд енергії”, варто пам’ятати, що вміст тарілки з пластівцями приблизно наполовину складатиме цукор. В середньому у 100 грамах міститься близько 17-20 грамів цукру, залежно від додаткових інгредієнтів сухого сніданку (глазурі, шоколадних крихт тощо).

Перейти до вмісту