Ви тут:
Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

Усі служби Полтавщини готові до першого випробування снігом

Усі служби Полтавщини готові до першого випробування снігом

5-7 лютого на всій території України прогнозують погіршення погодних умов. За інформацією синоптиків, територією держави пройдуть два циклони, що зумовлять сильні опади у вигляді дощу з переходом у мокрий сніг, хуртовини.

Про це повідомив міністр внутрішніх справ Арсен Аваков під час засідання штабу Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій у режимі відеоконференції, пише Полтавська ОДА.

«Проводимо нараду, щоб бути готовими до погодних викликів. Наше основне завдання – мінімізація негативного впливу негоди на життєдіяльність населення, – наголосив Арсен Аваков. – Погіршення погодних умов, яке очікується в країні з 5 по 7 лютого, повинно бути надзвичайною ситуацією тільки для служб, а не для громадян. Наші служби повинні вчасно прийняти рішення про заборону переміщення автотранспорту на автошляхах у регіонах, де спостерігатиметься ускладнення. Ми повинні спрацювати на попередження можливих наслідків негоди».

Директор Українського гідрометеорологічного центру Микола Кульбіда повідомив, що один із циклонів, слабший, прийде з Європи через Карпати. Інший – із Балканського півострова через Одеську область.

«У результаті їх впливу очікуємо, що в багатьох областях України випаде дуже велика кількість опадів. Це стосується насамперед карпатського регіону, центральних, частково східних і південних областей. Протягом 5-6 лютого у центральних і східних областях – значні опади у вигляді дощу з переходом у мокрий сніг та сніг, із поривами вітру 15-20 м/с, хуртовини. 5 лютого та вночі 6 лютого – сильний сніг, налипання мокрого снігу. Утворення снігового покриву переважно висотою 10-20 сантиметрів. У Кіровоградській, Дніпропетровській, на півдні Харківської, півночі Донецької та Луганської областей – від 30 до 50 сантиметрів. Не виключено, що в окремих пунктах через сильний вітер будуть високі снігові замети. Цей період не буде тривалим. 6 лютого у кінці дня ці явища послабшають. 7 лютого припиняться. У період із 7 по 9 лютого чекаємо зниження температури повітря до -8…-13 градусів у більшості регіонів України. У східних, деяких центральних і північно-східних областях – до -16 градусів морозу. Починаючи з 10 лютого можна очікувати достатньо інтенсивного потепління», – поінформував Микола Кульбіда.

Читайте також: 5 лютого в Україну прийде циклон Petra: очікуються сніг, дощ, хуртовини та ожеледиця

Голова Національної поліції України Ігор Клименко доручив начальникам ГУНП в областях та начальникам Управлінь патрульної поліції в період ускладнення погодних умов особовий склад перевести на посилений графік служби. Голова Державної служби України з надзвичайних ситуації Микола Чечоткін зазначив, що для мінімізації негативних наслідків погодних умов у цілодобовому режимі працюватимуть штаби, які координуватимуть дії всіх залучених сил і засобів, проводитимуть моніторинг обстановки та забезпечуватимуть відповідне реагування служб на початковому етапі. Налагоджена координація дій між обласними та міськими адміністраціями, Національної поліцією, рятувальниками ДСНС і територіальними підрозділами Укравтодору.

«Звертаюсь до перевізників, 5, 6 і 7 лютого утриматися без гострої необхідності від виїздів на важкогабаритному транспорті», – сказав Микола Чечоткін.

Служби Полтавщини до негоди готові. Після закінчення відеоселектору присутні в студії представники відповідних установ обговорили особливості відпрацювання ситуацій, які виникають у зв’язку з погіршенням погодних умов.

«Кожен по своєму напрямку чув, які завдання поставлені. Вони не нові. Погіршення погодних умов на початку лютого – перше випробування цієї ґрунтовної підготовки. Прошу всіх відпрацювати за своїми напрямами й показати якісний результат, аби ніхто не відчув, що щось надзвичайне сталося на території області», – сказав заступник голови облдержадміністрації Євген Греков.

У разі надзвичайних ситуацій на дорогах можна звернутися на «гарячі» лінії: 050-409-80-01 (дороги державного значення), 050-015-02-33 (місцеві дороги).

Перейти до вмісту