Ви тут:
Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

Треба допомагати сім’ям, а не інтернатам, – Микола Кулеба

Треба допомагати сім’ям, а не інтернатам, – Микола Кулеба

Уповноважений Президента України з прав дитини Микола Кулеба, який перебуває в області в рамках робочого візиту, зустрівся з головою Полтавської ОДА Олегом Синєгубовим.

За кавою обговорили систему інституційного догляду дітей та реальні кроки щодо її реформування, повідомляє Полтавська ОДА.

Олег Синєгубов розповів про ситуацію з інтернатними закладами на Полтавщині.

«У Полтавській області в системі освіти 25 закладів інтернатного типу, де діти навчаються з понеділка по п’ятницю, а батьків бачать лише на вихідних. Ми ці заклади хочемо зберегти, бо їхня база непогана, але дещо переформатуємо їх і ліквідуємо гуртожитки. Діти мають виховуватися в сім’ях. Крім того в області нині 56 сиріт. І ми поставили собі за мету цього року всіх влаштувати в родини. Уже є кілька прийомних сімей, які готові взяти до себе сиріт. Також є будинки, які ми будемо ремонтувати і покращувати матеріально-технічне забезпечення», – говорить очільник області.

Голова облдержадміністрації повідомив, що вже обрали 3 інтернати, які в 2020 році перебудують, закуплять автобуси, щоб діти в них лише навчалися, а не жили.

Уповноважений Президента України з прав дитини Микола Кулеба подякував Олегу Синєгубову за позицію та налаштування у правильному руслі й дав кілька конкретних порад щодо реформування системи інституційного догляду.

«В інтернатах України в цілому лише 5% сиріт, решта – сімейні діти. І от важливо дослідити, що змушує батьків віддати сина чи дочку до такого закладу на навчання. Причин багато: хворі діти, бідність, можливо, ці батьки теж колись вчилися в інтернах. І державі треба змінити механізми фінансування інтернатної освіти. Держава має попіклуватися про сім’ї, які не можуть виховувати дітей. Тобто нам треба попередити сирітство, а не боротися з його наслідками. Дітей варто учити батьківству з школи, щоб дитина з неблагополучної родини, не віддавала в майбутньому свою дитину в інтернат», – говорить Микола Кулеба.

Микола Кулеба порадив Олегу Синєгубову обрати радника, який буде комунікувати з департаментами освіти, охорони здоров’я та службою дітей, щоб правильно дослідити систему інституційного догляду і вибудувати стратегію її розвитку. І починати допомагати сім’ям можна вже зараз, на місцевому рівні.

Перейти до вмісту