Ви тут:
Полтавщина Прес-релізи Суспільство 

Тепла зима сприяє поширенню гризунів в озимині, – ГУ Держпродспоживслужба у Полтавській області

Тепла зима сприяє поширенню гризунів в озимині, – ГУ Держпродспоживслужба у Полтавській області

Помірно тепла, хмарна, волога погода зимового періоду залишається малосприятливою для перезимівлі озимих культур, проте задовільні для розвитку шкідливих об’єктів. Рослини озимої пшениці перебувають у стані неглибокого зимового спокою, в окремі дні у денні години відмічаються слабкі ростові процеси.

Проте такі погодні умови сприяють незначному розмноженню та поширенню мишоподібних гризунів. За даними спеціалістів Управління фітосанітарної безпеки повсюди відмічається міграція цих шкідників з неорних земель, лісосмуг на посіви озимини та багаторічних трав. Середня чисельність на багаторічних травах становить 3-4 колонії на гектар з 4 – 5 жилими норами, а на неорних землях 3 – 6 колоній, повідомляє ГУ Держпродспоживслужба у Полтавській області.

В посівах озимини відбувається крайове заселення площ та утворення колоній. В посівах озимих зернових культур Гадячського, Глобинського, Козельщинського, Кременчуцького, Машівського, Новосанжарського, Семенівського, Хорольського та Пирятинського районів нараховується 1 колонія/га з 3-4 жилими норами мишоподібних гризунів. По видовому складу на неорних землях переважає – миша лісова, в посівах озимини полівка звичайна.

Враховуючи динамічність розвитку гризунів та здатність їх до розмноження, агрономам сільськогосподарських підприємств, фермерських господарств необхідно забезпечити ретельний моніторинг озимини, багаторічних трав та неорних земель. За наявності 3-5 жилих колоній провести  винищуючі заходи  родентицидами  дозволеними для використання в Україні.

Повсюди в посівах озимини на рослинах продовжується незначний розвиток кореневих гнилей (переважає фузаріозна). Хвороба в незначній кількості проявилась на рослинах які знаходяться у фазі росту, при ураженні 4% рослин, за розвитку хвороби 1%.

Зимову грибницю септоріозу виявлено в середньому на 7% рослин на верхівках нижніх та середніх листків за розвитку хвороби 1,9% майже на 100% обстежених площ.

В посівах озимини ранніх посівів (розкущених рослин), продовжується незначний розвиток борошнистої роси на нижніх ярусах листків уражених рослин (які торкаються землі). На даний час на уражених рослинах озимини спостерігається конідіальне спороношення. В середньому хворобою уражено 6, максимально 26% рослин (Пирятинський район) за розвитку хвороби 3,9%.

Моніторинг за посівами буде продовжуватись і надалі.

При цьому спеціалісти управління фітосанітарної безпеки  наголошують, що рання діагностика є важливою складовою раціонального проведення захисних заходів в період відновлення вегетації.

Для прийняття правильного рішення щодо застосування пестицидів слід враховувати фітосанітарний стан кожного поля, а також агроекологічні та економічні фактори.

 

ФОТО: freepik

Перейти до вмісту