Ви тут:
Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

Постійна комісія Полтавської облради погодила для фінансування Перелік природоохоронних заходів

Постійна комісія Полтавської облради погодила для фінансування Перелік природоохоронних заходів

Сьогодні на засіданні постійної комісії Полтавської обласної ради з питань екології та раціонального природокористування депутати погодили винести на розгляд чергової сесії Перелік природоохоронних заходів для фінансування з фонду охорони навколишнього природного середовища Полтавської області у 2020 році.

Як повідомив директор Департаменту екології та природних ресурсів Полтавської облдержадміністрації Максим Брикульський, протягом 2019 року Департамент розглянув 114 запитів, які претендують на фінансування з фонду охорони навколишнього природного середовища Полтавської області на загальну суму 166 млн 792 тис. грн.

“Проте прогнозоване надходження у 2020 році складає 63 млн 400 тис. грн та 27 млн 463 тис. грн перехідного залишку з минулого року. Також передбачається надходження за рахунок стягнень – 350 тис. грн. Тобто плановий фонд на 2020 рік становитиме 91 млн 213 тис. грн”, – сказав Максим Брикульський.

Серед зауважень, які виникли у постійної комісії, – виділення коштів для Державної екологічної інспекції Центрального округу.

“Ми ніколи не виділяли кошти для центрального органу виконавчої влади. А тут бачимо запити для придбання Державній екологічній інспекції. Це має бути фінансування держави, а не обласного бюджету, у який йдуть надходження від платників податків  Полтавщини. Це моя особиста позиція”, – сказав голова постійної комісії Ігор Горжій.

У свою чергу секретар постійної комісії Василь Хоменко попросив колег підтримати Державну екологічну інспекцію та її нового керівника.

“Якщо маємо новий орган і нового керівника, то ми маємо проявити свою довіру до цього керівника та надати можливість працювати. На жаль, сьогодні не всі державні установи фінансуються на належному рівні. Бюджет, на жаль, куций. Проте проект підготовлений фахівцями, і в мене немає недовіри до нього. Тому прошу підтримати”, – сказав він.

Кошти, які просить Державна екологічна інспекція Центрального округу з обласного бюджету, планують витратити на придбання квадрокоптера та тепловізорів.

“У Полтавській області всі знають, яка ситуація наразі з незаконною вирубкою лісів та виловом риби. Інспектор пішки не може обійти тисячі гектарів лісу, щоб перевірити всі місця можливої незаконної вирубки. Тому потрібен квадрокоптер. Також нам з держбюджету виділили лише 20 тис. грн на бензин. Але для повноцінної роботи техніки, яка у нас є, цього на пальне вкрай недостатньо. Ви можете нам і не допомагати, але потім отримаєте відповідні відписки”, – сказав начальник Державної екологічної інспекції Центрального округу Євгеній Мартосенко.

Також депутати вирішили окремим пунктом не виділяти кошти на придбання сміттєвозу для Карлівки, оскільки місто не готове до співфінансування. На думку більшості присутніх, сміттєвози за кошти обласного бюджету для ОТГ потрібно купувати організовано, а не створювати прецедент для “консервування” фінансів.

Свою позицію щодо розподілу коштів висловив і голова Полтавської обласної ради Олександр Біленький.

“У мене пропозиція щодо Карлівки: не пускайте у вільне плавання напрямок, через що обласний бюджет просто законсервує кошти, адже через певний час вони знову повернуться до нас. Нам потрібно одним блоком провести це фінансування, щоб кошти не зависали. Щодо співфінансування з державним бюджетом, то є загальна тенденція: якщо держава дає кошти, то місцеві бюджети мають виділяти теж співфінансування. Так ми просимо і громади. У цьому нічого погано немає. Отримати державні кошти в об’ємі 100% зараз надскладно. Держава дає тим, хто готовий до співфінансування. Щодо екологічної інспекції, то 4 роки нашої каденції ми допомагали лісівникам. Це, мабуть, добре. Тож давайте звертати увагу на всіх, хто стоїть на сторожі екології нашої області. Це ж не колосальні кошти. 400 тис. грн – і будемо перевіряти наприкінці року ефективність роботи інспекції. Якщо вони не справляться, то просто надалі кошти не дамо. От і все. Для лісового господарства теж, вважаю, слід виділити кошти. Не може бути вибірковості”, – сказав Олександр Біленький.

Тож дане питання погодили, щоправда, з правками.

Також члени постійної комісії розглянули та погодили винесення на сесію питання Про внесення змін до показників обласного бюджету на 2020 рік; про План заходів з реалізації Стратегії розвитку Полтавської області на 2021 – 2023 роки; про стан виконання заходів регіональної цільової програми розвитку водного господарства та екологічного оздоровлення басейну річки Дніпро в Полтавській області на період до 2021 року; про хід виконання регіональної цільової Програми охорони довкілля, раціонального використання природних ресурсів та забезпечення екологічної безпеки з урахуванням регіональних пріоритетів Полтавської області на 2017 – 2021 роки («Довкілля – 2021»); про звіти розпорядників коштів щодо використання коштів фонду охорони навколишнього природного середовища Полтавської області в 2019 році; про інформацію щодо роботи Департаменту екології та природних ресурсів Полтавської обласної державної адміністрації.

Перейти до вмісту