Ви тут:
здоров’я Полтавщина Суспільство 

Полтавські лікарі розповіли про дитячий рак, його основні види та коли варто бити на сполох

Полтавські лікарі розповіли про дитячий рак, його основні види та коли варто бити на сполох

У лютому є дві особливі дати, що нагадують людям про страшне захворювання – рак. 4 лютого відзначається Всесвітній день боротьби з раковими захворюваннями, 15 лютого – День онкохворої дитини. Це нагода для додаткового інформування та руйнування міфів щодо вкрай важкої для сприйняття, але надважливої проблеми сучасності. 

Хвороба, на жаль, не зважає на вік чи стать. Все частіше ця патологія зустрічається у малюків. Рак – захворювання небезпечне, важке, але виліковне. Це вдається завдяки зусиллям лікарів, батьків та всіх небайдужих людей, які допомагають дітям подолати цю хворобу.

Лікар-гематолог дитячий КНМП «Кременчуцька міська дитяча лікарня» Фаїна Молоданова розповіла про дитячий рак, його основні види, та про те, коли варто бити на сполох. Про це повідомили у Департаменті охорони здоров’я Полтавської ОДА.

Навіщо потрібна ця інформація?

Слова «онкологія» та «рак» у більшості людей викликають якщо не жах, то, щонайменше, відчуття приреченості. Тим паче, коли мова йдеться про найдорожче – дітей. Не всі батьки, на жаль, знають, що при своєчасній діагностиці та відповідному лікуванні сімох із десяти дітей можна не просто врятувати, але й повернути до нормального життя. 

Незважаючи на те, що за останні 40 років рівень смертності від раку знизився  майже на 70 відсотків, він, як і раніше, залишається однією з основних причин дитячої смертності. Ці невтішні статистичні дані спричиняє те, що близько 30 відсотків нововиявлених випадків онкозахворювань у дітей – це хвороба на III-IV стадіях. Беззаперечним є твердження: «Що раніше діагностується онкологічне захворювання та розпочинається лікування, то більші шанси на успіх». Отже запорука вчасного виявлення цієї патології – уважність та пильність батьків до скарг свого малюка. Адже саме вони першими помічають ті «дзвіночки», що зможуть врятувати життя дитині. 

Які види раку зустрічаються в дитячому віці?

Дитячі онкологічні захворювання відрізняються від дорослих, в першу чергу, видами пухлин. Найчастішими злоякісними новоутвореннями у дітей вважаються лейкемія (рак крові), пухлини головного мозку та нервової системи, лімфоми (новоутворення лімфатичної системи), остеосаркома та саркома Юїнга (пухлини кісток скелету), пухлини нирок, пухлини сполучної тканини. Інші види онкологічних захворювань у дітей зустрічаються значно рідше.

Коли треба бити на сполох?

Рак на перших стадіях, на жаль, не має специфічних ознак. Проте, починаючи з перших місяців життя дитини, на розвиток злоякісного новоутворення можуть вказати зниження апетиту, зниження маси тіла, підвищена втомлюваність та кволість дитини, апатія, немотивовані зміни настрою, підвищена агресивність, відмова від раніше улюблених справ, зміна поведінки малюка, біль будь-якої локалізації: у голові, грудній клітині, кістках, суглобах, животі, поява збільшених лімфатичних вузлів, або будь- яких інших ущільнень («шишок») на тілі дитини. Про хворобу може свідчити лихоманка без ознак інфекційної патології, поява висипу, схильність до кровотеч, немотивована поява «синців», блідість шкірних покривів, анемія, неврологічні ознаки: зміни та погіршення ходи, рівноваги чи мовлення, затримка психо-фізичного розвитку.

При виявленні у дитини двох чи більше з вищезазначених скарг необхідно негайно звернутись до лікаря-педіатра.  Проте не варто вдаватись до канцерофобії (нав’язливого страху захворювань злоякісними новоутвореннями), адже ці ознаки є проявами також і великої кількості інших педіатричних захворювань. 

Лікування онкохворих дітей залежить від форми захворювання та від стадії. На цьому етапі розвитку дитяча онкологія – одна з найпрогресивніших галузей медицини. Всі заходи базуються на протокольній медицині і переважно включають в себе три компоненти. Це хіміотерапевтичне лікування, променева терапія, а також хірургічні втручання з видалення пухлин.

Для когось боротьба із раком обійдеться в кілька десятків тисяч гривень, для когось – у сотні тисяч доларів. Із держбюджету на лікування онкохворих дітей виділяються кошти, яких недостатньо для забезпечення всіх лікувальних заходів. Звісно, батьки таких дітей просто не в змозі «потягнути» дороге лікування, тому по допомогу звертаються до небайдужих. Гроші збираються волонтерами на вулицях або в інтернеті. Тому, якщо ви проходите повз волонтера, який збирає гроші на допомогу дитині – пожертвуйте хоча б дві гривні. Можливо, саме вашого внеску не вистачає якомусь Денисові, Оксанці або Ані для того, щоб вижити, наблизити перемогу малюків і дорослих, лікарів, родичів хворих і всіх, хто не байдужий до чужого горя, над страшною недугою – злоякісними пухлинами у дитячому віці.

Перейти до вмісту