Ви тут:
Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

Олег Синєгубов та очільники Полтави, Кременчука, Миргорода та Лубен підписали меморандум щодо захисту дітей

Олег Синєгубов та очільники Полтави, Кременчука, Миргорода та Лубен підписали меморандум щодо захисту дітей

2020 рік на Полтавщині оголошений роком дитинства. Тож в області питанню захисту прав дітей та щасливого дитинства приділятимуть особливу увагу. Зокрема, цьогоріч планується зменшити кількість дітей в інтернатних закладах та збільшити кількість школярів, охоплених інклюзивним навчання.

Про нову систему догляду за дітьми, її переваги та підхід до реформи на основі прав дитини говорили на зустрічі з Міністром соціальної політики України Юлією Соколовською та Уповноваженим Президента України з прав дитини Миколою Кулебою. Розмова відбулася у Полтавській ОДА. До неї долучилися представники органів місцевого самоврядування, голови райдержадміністрацій, керівники інтернатів та профільних структурних підрозділів ОДА.

Зокрема, Юлія Соколовська розповіла, що відповідні зустрічі проводять, щоб налагодити комунікацію з регіонами та визначити пріоритети роботи. Наразі для Міністерства соцполітики України один із них – це створення і розвиток альтернативних форм виховання (дитячих будинків сімейного типу, прийомних сімей, опіка, усиновлення) замість інтернатів.

“Наше Міністерство займається різними напрямками соціальної політики, але тема прав захисту дітей – особлива. Полтавщина – величезні молодці. Дякую області за ініціативність, пріоритезацію захисту прав дітей”, – сказала Міністерка та додала, що в Полтавській області визначені три пілотні заклади, з якими працюватимуть три міждисциплінарні команди щодо оцінки й трансформації інтернатів. Їхнє завдання – за кілька місяців вивести з інтернатних закладів понад 300 дітей. У складі команид – соціальні працівники, педагоги, психологи, медики.

“Вони проведуть оцінку потреб кожної дитини та, враховуючи особливості її оточення, характеристик сімейних відносин, наявності соціальних послуг у громаді, ризиків переміщення, складуть індивідуальний план соціального супроводу кожної дитини”, – зазначила Юлія Соколовська.

У свою чергу голова Полтавської облдержадміністрації Олег Синєгубов наголосив, що права дітей – це питання одне з найактуальніших в області і є пріоритетним. Для успішної реалізації відповідної програми він підписав меморандум про співпрацю у сфері розвитку системи захисту дітей з міськими головами Кременчука, Миргорода, Лубен та секретарем Полтавської міської ради.

Допомагатимуть Полтавщині у цьому представники міжнародного благодійного фонду Lumos, які мають чималий позитивний досвід подібної роботи в багатьох країнах.

“На Полтавщині за три дні перебування ми переконалися, що така реформа в Полтавській області можлива. Найперше –  це відкритість влади, готовність їх просувати цю реформу. Ми працювали з дуже професійними людьми”, – відзначила координатор діяльності фонду Lumos в Україні Галина Булат.

 

 

 

 

Перейти до вмісту