Ви тут:
Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

На Полтавщині впроваджується низка правильних ініціатив у медичній галузі, – Олексій Гончарук

На Полтавщині впроваджується низка правильних ініціатив у медичній галузі, – Олексій Гончарук

Сьогодні, у рамках робочого візиту на Полтавщину Прем’єр-міністр України Олексій Гончарук відвідав Полтавський обласний центр екстреної медичної допомоги, приймально-діагностичне та рентгенологічне відділення 1-го поверху хірургічного корпусу КП ПОКЛ ім. М.В. Скліфосовського, де зараз проводять капремонт.

Спільно з головою Полтавської облдержадміністрації Олегом Синєгубовим, Прем’єр-міністр оглянув роботу колцентру, де приймають дзвінки щодо екстреної медичної допомоги.

Про роботу диспетчерської служби екстреної допомоги розповіла диспечер Романа Кінаш.

“Автомобілі екстреної допомоги обладнані GPS-навігацією. Завдяки цьому на екрані ми можемо відслідковувати кожну машину. Це нам дає можливість найбільш ефективно направляти автівки на виклик. Це скорочує час приїзду. На жаль, є віддалені райони, де проблеми з Інтернетом”, – сказала вона.

Середній час обробки дзвінка – 2 хвилини 35 секунд. Середньодобова кількість звернень – 1 700. З них 40-50% – це консультативні.

Загальне враження Прем’єр-міністра: “такий підхід має дати іншу ефективність”. Досвід Полтавщини планують продовжувати та поширювати і в інших регіонах країни.

“Полтавщина – це пілотний регіон, в якому була впроваджена ціла низка правильних ініціатив у медичній галузі. Це і система маршрутизації в екстреній допомозі. Звичайно, не без недоліків. Але враження позитивні. Хочеться, щоб по всій Україні працювали такі центри, щоб люди швидше отримували необхідну медичну допомогу. Зараз, на жаль, у багатьох куточках України людей везуть не туди, де їм можуть дійсно допомогти. Людину з інсультом часто везуть до лікарні, де її не можуть діагностувати та надати нормальну допомогу. Це неприпустимо”, – сказав Олексій Гончарук.

Наразі, за розрахунками експертів Національного центру охорони здоров’я, Україна щороку втрачає майже 160 тисяч людей, яких би можна було врятувати.

“За кожне таке людське життя ми будемо боротися. У кожній області має бути налагоджена нормальна система ефективного реагування на екстрені випадки. Від моменту, коли людина телефонує, протягом 10 хвилин у містах і 20 хвилин на позаміській території має прибути допомога і на місці людина достатньої кваліфікації повинна мати необхідну апаратуру, щоб попередньо встановити діагноз. Це значно економить ресурси і значно має підвищити ефективність роботи медичної системи”, – додав Прем’єр-міністр.

Він також повідомив, що вже з 1 квітня по всій країні запрацює принципово інша модель роботи медичних закладів, лікарні будуть автономізовані.

“Це означає, що головні лікарі повноцінно керуватимуть лікарнею. Тобто: будуть відповідальні за наявні ресурси та матимуть можливість формувати в середині лікарні мотиваційну політику. Це дасть можливість лікарням розвиватися, бо вони будуть менше зв’язані бюрократичними процедурами”, – переконаний Олексій Гончарук.

Загалом, для ефективної роботи галузі, переконаний Прем’єр-міністр, потрібно забезпечити необхідну кількість сучасних автомобілів екстреної допомоги та належно обладнати приймальні відділення.

“У кожній області є своя специфіка і слабкі ланки. Полтавська область буде на 100% забезпечена необхідними автомобілями швидкої допомоги. Насправді, у кожній області ми матимемо можливість оцінювати ефективність роботи системи: скільки дзвінків надійшло, з якою швидкістю вони обробляються, скільки екіпажу працює одночасно. Все це дасть нам можливість зібрати аналітику і прийняти рішення, як робити краще. Також цього року ми запланували ремонт за європейськими стандартами в понад 200 приймальних відділеннях по всій країні. Полтавщина не виключення. Тут визначені перспективні лікарні. Потрібно, якщо людину вже доставили до лікарні, щоб їй нормально надали допомогу, поставили діагноз і, за потреби, була можливість зв’язатися з більш кваліфікованими колегами”, – сказав Олексій Гончарук.

У свою чергу голова Полтавської облдержадміністрації підтвердив: всі райони Полтавської області будуть забезпечені новими автівками екстреної допомоги.

“Вся область повністю забезпечена новими автомобілями. Зараз вони оформлюються і всі райони будуть забезпечені “швидкими” абсолютно нового зразка. Також, щонайменше п’ять нових приймальних відділень ми плануємо побудувати в Полтавській області. Крім цього, у нас добудовується Кардіоцентр і ЦНАП. На Полтавщині є багато об’єктів, які ми здамо в експлуатацію протягом 2020 року”, – відзначив Олег Синєгубов.

Перейти до вмісту