Ви тут:
Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

На Полтавщині працівникам заборгували 55,1 млн грн зарплати

На Полтавщині працівникам заборгували 55,1 млн грн зарплати

Станом на лютий загальна заборгованість з заробітних плати у Полтавській області склала 55,1 млн грн З них 47,2 млн грн (85,6%) – на 14 економічно активних підприємствах, а 7,9 млн грн (14,4%) – на 11 підприємствах-банкрутах. При цьому заборгованість на підприємствах комунальної форми власності відсутня.

Про стан погашення заборгованості з виплати заробітної плати та дотримання державних соціальних гарантій у сфері оплати праці на підприємствах, установах та організаціях Полтавщини говорили на засіданні обласної робочої координаційної.

“Працівникам 14 економічно активних підприємств заборговано 47,2 млн грн, що на 4,2 млн грн (19,5%) більше порівняно з початком 2020 року. Збільшення заборгованості відбулося, в основному, за рахунок нарощування боргів на ПрАТ „АвтоКрАЗ”, ДП „Полтавський комбінат хлібопродуктів” та його філії „Хлібна база № 88” та виникнення заборгованості на ТОВ “Топ оіл сервіс компані”, – розповіла заступник директора Департаменту соціального захисту населення Ліана Новосад.

Разом з цим, у січні заборгованість на 9 економічно активних підприємствах зменшилася на 6,7 млн грн.

Основна сума заборгованості економічно активних підприємств зосереджена на 8 підприємствах:
• ПрАТ „АвтоКрАЗ” – 18,6 млн грн,
• ДП „Полтавський комбінат хлібопродуктів” та його філія „Хлібна база № 88” – 8,4 млн грн,
• ТОВ „Полтавамолпрод” – 6,7 млн грн,
• ПрАТ „Пласт” – 3,6 млн грн,
• ТОВ „Науково-виробнича фірма „Техвагонмаш” – 3 млн грн,
• ТОВ „Техмолпром” – 2,9 млн грн,
• ТОВ „Торговий дім „Гадячсир-Україна” – 1,3 млн грн,
• ТОВ „Топ оіл сервіс компані” – 1,3 млн грн.

Заборгованість 11 підприємств, що перебувають у процедурах банкрутства, склала 7,9 млн грн (на 56 тис грн (0,7 %) більше порівняно з початком 2020 року.

За словами Ліани Новосад, четверта частина боргу – це борги підприємст, підпорядкованих сфері управління центральних органів виконавчої влади. Зокрема, 10,1 млн грн становлять борги семи підприємств державної форми власності:

– економічно активні підприємства: ДП „Полтавський комбінат хлібопродуктів” та його Філія „Хлібна база №88” – 8,4 млн грн, Березоточська філія ДП „Укрліктрави” – 275 тис грн, ДП „Державний проектний інститут містобудування „Міськбудпроект” – 249 тис грн; – підприємства-банкрути: ДП „Жовтневий спиртовий завод” – 856 тис грн, ДП ВО „Знамя” – 318 тис грн, ДП „Лохвицький спиртовий комбінат” – 52 тис грн.

“Ми неодноразово перевіряли підприємства-боржники минулого року. Перевірятимуть їх і цього року. Як негатив, я вважаю, є те, що з’явилися нові підприємства-боржники. Тому будемо їх контролювати у межах своїх повноважень. Намагаємося говорити з людьми, щоб подавали заяви до суду. На сьогодні ми проводимо 10 перевірок”, – сказала заступник начальника управління Держпраці Полтавщини Наталія Велика.

Перейти до вмісту