Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

«Контроль за обігом та оподаткуванням підакцизних товарів»: інтернет – конференція Алли Рябкової

На актуальні запитання на тему: «Контроль за обігом та оподаткуванням підакцизних товарів» під час Інтернет – конференції в ОКІА «Новини Полтавщини» відповіла в.о. начальника Головного управління ДПС у Полтавській області Алла Рябкова.

Якщо внаслідок пожежі частково згоріли, а частково зіпсовані пачки сигарет, чи необхідно сплачувати акцизний податок із вартості втраченого товару?

Відповідно до п.п. 216.3 ст.216 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – Кодекс) податкове зобов’язання щодо втраченого підакцизного товару (продукції) не виникає, якщо платник податку документально зафіксував ці втрати та надав контролюючим органам необхідні докази того, що відповідний підакцизний товар (продукцію) утрачено внаслідок аварії, пожежі, повені чи інших форс-мажорних обставин і його використання на митній території України є неможливим.

      Водночас положеннями Кодексу не визначено, які саме докази при цьому і у вигляді яких документів повинен надати до контролюючого органу платник податку. 

     В свою чергу відповідно до ст. ст. 8 та 9 Закону України від 16 липня 1999 року №996-ХIV Про бухгалтерський облік” (зі змінами та доповненнями) матеріали, пов’язані з нестачею та відшкодуванням втрат від нестачі, крадіжки і псування активів підприємства повинні бути належним чином оформлені та відображені у первинних документах, що є підставою для бухгалтерського обліку господарських операцій платника акцизного податку.

Чи вважається реалізацією пального заправлення пальним сільськогосподарської техніки за договорами підряду для виконання сільськогосподарських робіт?

      Поняття “реалізація пального для цілей розділу VI “Акцизний податок” визначено підпунктом 14.1.212 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року №2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – Кодекс).

При цьому Кодексом визначено, що операції із заправлення пальним за договорами підряду відносяться до власного споживання (тобто не вважаються реалізацією пального) при одночасному виконанні таких умов:
замовники за договорами підряду не здійснюють реалізацію пального іншим особам;

      заправлення здійснюється в паливні баки машин, механізмів, техніки та обладнання для агропромислового комплексу, які:
призначені для виконання робіт на землях сільськогосподарського призначення;

     належать іншим особам;
– виконують роботи протягом строку дії договору підряду виключно на зазначених у цьому пункті землях, що перебувають у власності або користуванні замовника;
транспортні засоби, що здійснюють заправлення в паливний бак машин, механізмів, техніки та обладнання для агропромислового комплексу, зазначені в п.п. б п.п. 14.1.212 п.14.1 ст.14 Кодексу, повинні бути обладнані витратомірами-лічильниками на кожному місці відпуску пального наливом з такого транспортного засобу.

В яких випадках до контролюючого органу подається Заявка на переміщення пального?

Заявки на переміщення пального або спирту етилового подаються суб’єктами господарювання, які не є розпорядниками акцизних складів, до переміщення митною територією України у транспортних засобах, які не є акцизними складами пересувними, власного пального або спирту етилового для потреб власного споживання чи промислової переробки.

Форма Заявки та Порядок її заповнення затверджені наказом Міністерства фінансів України від 08.05.2019 №188 “Про затвердження форми заявки на переміщення пального або спирту етилового транспортними засобами, що не є акцизними складами пересувними, та Порядку її заповнення”.

Порядком заповнення заявки не встановлено граничних термінів подання Заявок, але передбачено, що у Заявці зазначається дата початку та дата закінчення періоду транспортування пального.
З урахуванням зазначеного, суб’єктам господарювання необхідно подавати Заявки на переміщення пального до настання дати початку періоду транспортування пального транспортними засобами, що не є акцизними складами пересувними.

В магазинах пляшки та пакети з алкогольними напоями позначені акцизними маркам. Але як пересічний громадянин може знати, чи це не підроблені акцизні марка, та може бути впевнений в легальності походження даних алкогольних напоїв?

На даний час Державна податкова служба спільно з Міністерством фінансів України розробили і запустили електронний сервіс “Пошук акцизної марки”, за допомогою якого можна перевірити справжність акцизних марок, якими маркована алкогольна та тютюнова продукція, яку ми як пересічні покупці купуємо в роздрібній торгівельній мережі.

На сьогодні даний сервіс працює в пілотному режимі.

За допомогою цього електронного сервісу українці зможуть перевіряти легальність походження алкогольних напоїв та тютюнових виробів, а також здійснювати громадський контроль за обігом підакцизних товарів. 

Для входження до даного сервісу необхідно здійснити вхід за електронною адресою https://cabinet.tax.gov.ua/registers/mark.

Ця послуга дає можливість самостійно визначити дату видачі марки акцизного податку, а також суб’єкта господарювання, який її отримав.

Для отримання даних необхідно ввести реквізити, які зазначені безпосередньо на марці акцизного податку, якою маркована алкогольна чи тютюнова продукція.

Наразі, якщо громадянин виявив в обігу алкогольні напої або тютюнові вироби, марковані марками акцизного податку, відомості про які відсутні у сервісі, він може повідомити про це безпосередньо Головне управління ДПС у Полтавській області.

Кожне подане звернення буде розглянуте, у разі встановлення невідповідностей підрозділами податкової служби буде здійснено контрольно-перевірочні заходи стосовно відповідних торгівельних закладів у відповідності до вимог чинного законодавства.  

Багато розмов про запровадження електронної акцизної марки, якою вона буде?

Принцип електронної акцизної марки полягатиме в нанесенні відповідного штрих-коду на паперові акцизні марки. Передбачається можливість сканування марок безпосередньо мобільним телефоном. Запровадження цього нового етапу сервісу в тестовому режимі очікується до першого березня поточного року.

Запровадження електронної акцизної марки дозволить підняти контроль за обігом підакцизних товарів на новий рівень, унеможливить підробку акцизних марок та маркування ними контрафактної продукції, суттєво покращить показники сплати податків.

Перейти до вмісту