Ви тут:
Суспільство 

Чим корисна гірчиця і як її вибрати: Поради експертів «Корисної програми»

Чим корисна гірчиця і як її вибрати: Поради експертів «Корисної програми»

На «Інтері» вийшов випуск «Корисної програми» про гірчицю – найпопулярнішу приправу на українській кухні. З нею навіть найпростіші частування стають по-справжньому пікантними. Діжонська, американська, баварська … Одна найкраще підходить для салатів, інша – для хот-догів, а якась – ідеально підкреслить смак м’яса. У студії ток-шоу ведучий Олександр Лук’яненко і експерти програми розібралися, як правильно вибирати гірчицю і чим цей продукт корисний для нашого організму.

«Якби існувала нагорода «Сама універсальна приправа», особисто я віддав би її гірчиці, – зізнається Олександр Лук’яненко. – Це ж просто незамінна річ в будинку! Її можна додати до м’ясних страв і вишуканих салатів. За допомогою гірчиці можна вимити посуд і до блиску очистити вікна. А при застуді можна додати в тазик з гарячою водою, щоб попарити ноги, або насипати суху гірчицю в шкарпетки».

У зернах гірчиці міститься багато корисних мікроелементів: білок, ненасичені жири, вітаміни і мінерали, які справляють на організм позитивний вплив:

– покращують кровообіг;

– виводять з організму  шкідливий холестерин;

– покращують роботу серцево-судинної  і нервової систем;

– нормалізують підвищений  артеріальний тиск;

– стимулюють травні функції  і сприяють швидкому розщепленню  жирної їжі;

– зміцнюють імунітет;

– нейтралізують токсини;

– покращують пам’ять.

«Що стосується побічних дій, то вони можуть виникати при надмірному і неконтрольованому вживанні гірчиці, – каже гастроентеролог Галина Салтикова. – Гірчиця – це приправа, тому не можна заміняти нею звичайну їжу. Вона володіє дратівливим ефектом на слизові і може викликати опік. Бажано вживати не більше 2 чайних ложок продукту в день».

Також в «Корисній програмі» експерт з якості та безпеки продуктів Марія Янчик розповіла, від чого залежить смак гірчиці і як вибрати хороший натуральний продукт:

  1. До складу якісної  гірчиці обов’язково повинні входити  гірчичні зерна або насіння, а  не гірчичний порошок. А також  винний або спиртовий оцет  замість столового. Натуральний  продукт не повинен містити  рослинного масла, консервантів, барвників, стабілізаторів, ароматизаторів, а  також борошна і інших домішок.
  2. Натуральна гірчиця  повинна мати приємний світло-жовтий  або жовто-коричневий колір. Сірий  колір приправи вказує на те, що вона приготовлена з гірчичного  порошку, а не з зерен або  насіння. А консистенція якісної  гірчиці повинна бути однорідною, без грудочок і розшарувань.
  3. Насіння гірчиці ділиться  на 3 види: білі або жовті, коричневі  і чорні. При цьому чим темніше  зерна, тим гострішим буде смак  у готової приправи. Однак виробники  не вказують, з якої сировини  виготовлений їх продукт. На етикетці  упаковки зазвичай вказана тільки  ступінь гостроти гірчиці: гостра, негостра або середньої гостроти.
  4. Гірчицю бажано купувати  в прозорій скляній банці, а  не в пластмасовій і не в  тюбику. У прозорій скляній банці  видно консистенцію і колір  продукту. Якщо гірчиця покрита  темною скоринкою або на поверхні  утворилися бульбашки і масляні  краплі, значить, продукт зіпсований.
  5. При виборі гірчиці  зверніть увагу на термін придатності: він не повинен перевищувати 45 днів. Якщо виробник вказав більш  тривалий термін, значить, в гірчицю  додані додаткові консерванти.

Більше корисних порад про гірчицю – у випуску ток-шоу про якість життя «Корисна програма».

 

поширити новину: