Ви тут:
здоров’я Полтавщина Прес-релізи Суспільство 

12 способів запобігти онкології

12 способів запобігти онкології

Статистика говорить про те, у світі що за останні 100 років за рівнем захворюваності та смертності онкопатологія перемістилася з десятого місця на друге, поступаючись лише хворобам серцево-судинної системи. За даними ВООЗ, щороку знову хворіють 10 мільйонів людей. Як стверджує ВООЗ, смертність від раку до 2030 року зросте на 45 відсотків у ​​порівнянні з показниками 2007 року.

Як заявили представники ВООЗ, смертність від раку буде в Європі поступово збільшуватися. При цьому, за їх словами, можна було б запобігти майже 40 відсоткам випадків захворювання на рак, якби люди вели здоровий спосіб життя і поліпшили механізми виявлення раку. У країнах Європи до цього захворювання найбільшою мірою схильні люди з низьким і середнім рівнем доходу, які в меншій мірі усвідомлюють фактори ризику, а також мають обмежений доступ до ефективної медичної допомоги. За словами представників ВООЗ, 72 відсотки смертельних випадків зафіксовані в країнах із низьким або середнім рівнем доходу на душу населення.

Україна посідає друге місце в Європі за темпами поширення раку. Щорічно в Україні більше 160 тисяч чоловік дізнаються, що вони – онкохворі.

Щороку від раку помирають близько 90 тис. осіб, з них 35 відсотків – люди працездатного віку.

Щодня в Україні виявляють 450 людей, хворих на рак, із них гинуть 250.

Щогодини реєструється понад 20 нових випадків захворювання, а 10 жителів України помирають від раку.

Ризик розвитку онкологічних захворювань становить 27,7 відсотка для чоловіків і 18,5 відсотка для жінок. Злоякісні новоутворення вражають в Україні кожного четвертого чоловіка і кожну шосту жінку.

За розрахунками фахівців, до 2020 року кількість вперше захворілих на рак в Україні перевищить 200 тисяч чоловік. 

Лікар-онколог-гінеколог КП «Кременчуцький обласний онкодиспансер» Андрій Данилейко розповів, що існує 12 способів, які допоможуть вберегтися від небезпечної недуги (згідно з “Європейським кодексом боротьби проти раку”, розробленим ВООЗ). Міжнародні експерти заявляють: майже половини смертей від раку можна було б уникнути, якби всі хворі, будучи ще здоровими, дотримувалися цих рекомендацій.

  1. Не куріть.
  2. Звільніть свій дім від тютюнового диму. Пасивне куріння також шкодить здоров’ю.
  3. Підтримуйте здорову масу тіла.
  4. Будьте фізично активними у повсякденному житті. Обмежте кількість часу, який проводите у сидячому положенні.
  5. Дотримуйтесь здорового раціону харчування: вживайте в їжу велику кількість цільних злаків, зернобобових, овочів і фруктів, обмежте вживання висококалорійних продуктів (з високим вмістом цукру або жиру), відмовтеся від підсолоджених напоїв, уникайте вживання м’ясної продукції, що пройшла технологічну обробку, і продуктів з високим вмістом солі.
  6. Повністю відмовтеся від алкоголю.
  7. Уникайте надмірного впливу сонячних променів, особливо на дітей. Використовуйте сонцезахисні засоби. Не відвідуйте соляріїв.
  8. На робочому місці захищайте себе від впливу речовин, які викликають рак. Дотримуйтесь правил з охорони та гігієни праці.
  9. З’ясуйте, чи не піддаєтеся впливу радіації внаслідок високого рівня природного опромінення радоном у житловому приміщенні.
  10. Для жінок. Якщо є така можливість, годуйте свою дитину грудьми. Грудне вигодовування знижує ризик розвитку раку у матері.
  11. Подбайте про те, щоб ваші діти вакцинувалися від гепатиту В (новонароджені) та вірусу папіломи людини (дівчатка).
  12. Обстежтеся на такі види раку:рак кишківника (чоловіки і жінки), рак простати (чоловіки), рак грудної залози (жінки) та рак шийки матки (жінки). 

Експерти визнають, що багато видів раку сьогодні виліковні. Шанси на повне одужання збільшуються, якщо хворобу вдається виявити на ранніх стадіях. У більшості випадків українці занадто пізно приходять до лікаря.

Рак – це хвороба, яку можна ефективно лікувати на ранніх стадіях. Але щоб виявити її в зародку, необхідно пройти діагностичне обстеження, яким більшість громадян нехтують.

Уважне ставлення до власного здоров’я і зменшення факторів ризику істотно знижують імовірність захворіти на рак. Коли ж уникнути недуги не вдалося, відмова від шкідливих звичок підвищить ефективність лікування і допоможе покращити самопочуття.

Перейти до вмісту