Ви тут:
Полтавщина Прес-релізи Суспільство 

“Застосування РРО: новації – 2020”, – Алла Рябкова

“Застосування РРО: новації – 2020”, – Алла Рябкова

Які реєстратори розрахункових операцій (РРО) можуть застосовуватися суб’єктами господарювання з 19 квітня 2020 року ?

Починаючи з 19 квітня 2020 року можуть застосовуватися суб’єктами господарювання як звичайні класичні (апаратні) так і програмні реєстратори розрахункових операцій. Суб’єкт господарювання може самостійно обирати класичний чи програмний РРО йому використовувати в залежності від потреб та фінансових можливостей. При цьому електронні чеки матимуть таку ж юридичну силу як і паперові чеки.

в. о. начальника Головного управління ДПС у Полтавській області Алла Рябкова

Що таке програмний реєстратор розрахункових операцій ?

Програмний реєстратор розрахункових операцій – програмний, програмно-апаратний або програмно-технічний комплекс у вигляді технологічного та/або програмного рішення, що використовується на будь-якому пристрої та в якому фіскальні функції реалізовані через фіскальний сервер контролюючого органу і який призначений для реєстрації розрахункових операцій при продажу товарів (наданні послуг), операцій з торгівлі валютними цінностями в готівковій формі та/або реєстрації кількості проданих товарів (наданих послуг), операцій з приймання готівки для подальшого переказу. Контролюючий орган забезпечує безкоштовне програмне рішення для використання суб’єктом господарювання.

Програмні та класичні РРО можливо буде використовувати одночасно. Замість та/або разом з паперовим чеком можна буде видавати е-чек (електронний чек).

В основі програмних РРО лежить програмне забезпечення. Власне програма, за суттю, і є РРО, хоча програмні РРО можуть бути виконані й у вигляді програмно-апаратних або програмно-технічних комплексів.

Отже, програмний РРО можна встановити на комп’ютер, телефон, планшет. Фіскальні функції в такому РРО виконує фіскальний сервер ДПС, який інтегрується з програмним РРО через прикладний програмний інтерфейс (API) і реєструє всі розрахункові операції. Також цей фіскальний сервер реєструє самі програмні РРО, електронні розрахункові документи й електронні фіскальні звітні чеки, зберігає дані про проведені розрахункові операції, обробляє та надає доступ до інформації про розрахункові операції, проведені через програмні РРО.

Який алгоритм роботи з програмним реєстратор розрахункових операцій?

  1. Встановити на пристрій (планшет, смартфон і т.п.) програмний РРО.

  2. Зареєструвати РРО в органах державної податкової служби (в разі наявності, можливо через приватну частину Електронного кабінету платника податків):

– ввести в РРО номенклатуру товарів і послуг;

– перевести РРО в фіскальний режим роботи – зареєструвати РРО через Електронний кабінет або у додатку РРО натиснути кнопку «фіскалізувати» (для РРО буде виданий унікальний номер);

3. Товари, послуги які обирає покупець, платник податків може ввести вказавши номенклатуру або сканує смартфоном штрих-код чи QR-код товару:

– коли чек буде сформовано, платник податків натискає кнопку «фіскалізувати»;

– чек з обраним товаром (послугою) надсилається на сервер органу державної податкової служби.

4. Сервер органу державної податкової служби надає чеку фіскальний номер і QR-код та відправляє назад на пристрій РРО платника податків:

– з цього часу РРО відображає чек, в кінці якого буде QR-код.

5. Чек з QR-кодом надається покупцю одним із варіантів:

– відправляється на месседжер покупцю за його номером телефону;

– передається через NFC на телефон покупцеві;

– сканується та зберігається смартфоном покупця;

– роздруковується та надається на паперовому носії;

– фотографується чек або переписується номер чека.

Що робити, якщо програмний РРО не працює або втратив зв’язок із сервером ?

Якщо програмний РРО не працює, потрібно протягом дня повідомити про це орган державної податкової служби, виробника програмного реєстратора та/або центр сервісного обслуговування (за наявності) за встановленою формою. На період виходу з ладу програмного реєстратора проведення розрахункових операцій не здійснюють до моменту усунення несправностей.

У разі проведення розрахункових операцій у період, коли немає зв’язку з сервером контролюючого органу, протягом години після відновлення такого зв’язку необхідно повідомити контролюючий орган засобами телекомунікацій про час і дату початку та закінчення проведення розрахункових операцій у цей період.

У зазначений період у розрахунковому документі вказують інформацію про проведення розрахункової операції в режимі офлайн. У режимі офлайн проводити розрахункові операції можна не довше 36 годин зі створенням електронних розрахункових документів, яким присвоюють фіскальні номери з діапазону, сформованого фіскальним сервером. Номери з цього діапазону можна використовувати не більше 168 годин протягом календарного місяця.

Порядок визначення діапазону, видачі та резервування цих номерів буде визначено окремо.

Без зарезервованих фіскальних номерів із цього діапазону використовувати програмний реєстратор офлайн не можна.

Протягом години після відновлення зв’язку здійснюють передання копій створених у режимі офлайн розрахункових документів. Вони повинні бути передані до моменту передання електронного фіскального звіту, електронного фіскального звітного чека за день, коли були сформовані ці документи. Такі документи повинні зберігатися до моменту підтвердження їх доставки.

Суб’єкт господарювання може прийняти рішення про те, що в разі виходу з ладу РРО або відключення електроенергії проведення розрахункових операцій не здійснюють до моменту належного підключення резервного реєстратора або відновлення електроенергії, про що повідомляє під час реєстрації реєстратора розрахункових операцій.

Що таке «кешбек»?

Це компенсація частини суми штрафних (фінансових) санкцій, застосованих до платника податків (продавця), застосованих за результатами перевірки скарги покупця щодо не повного проведення через РРО суми покупки на суму більше ніж 850,00грн.

Кешбек передбачає, що у разі реалізації товару/послуги на суму понад 850,00грн. було допущено порушення щодо реєстрації розрахункової операції, покупець має право звернутись із скаргою до податкового органу. В разі виявлення (доведення) порушення до продавця будуть застосовані штрафні (фінансові) санкції. За рахунок отриманого штрафу Казначейство за висновками державної податкової служби компенсує покупцю 100% вартості товарів (отриманих послуг). При цьому покупець отримує кешбек виключно після завершення перевірки та сплати порушником штрафних (фінансових) санкцій.

Як і коли запрацює механізм «кешбек»?

Механізм «кешбек» запрацює з 01 жовтня 2020 року.

Головне управління ДПС у Полтавській області

Перейти до вмісту