Ви тут:
Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

Заяви про отримання пільг на компослуги готівкою подали 3,2 тис полтавців, а до кінця лютого очікують близько 20 тис. осіб

Заяви про отримання пільг на компослуги готівкою подали 3,2 тис. полтавців, а до кінця лютого очікують близько 20 тис. осіб

На реалізацію всіх державних програм у Полтавській області цьогоріч спрямують 5 млрд грн, розпорядниками яких є Департамент соціального захисту населення. З цієї суму 2,4 млрд грн перерахують безпосередньо на субсидії та пільги.

Про надання житлових субсидій та пільг на оплату житлово-комунальних послуг під час апаратної наради в Полтавській облдержадміністрації розповіла директор Департаменту соціального захисту населення Людмила Корнієнко.

Зокрема, вона повідомила, що станом на 1 січня державну підтримку при сплаті за житлово-комунальні послуги у вигляді пільг та субсидій отримують 237 тис. сімей, що становить 40% сімей Полтавської області. Програмою житлових субсидій охоплено 168,5 тис. сімей. Середній розмір субсидії в опалювальний період становить 1 тис. 220 грн на місяць.

Пільги на оплату житлово-комунальних послуг у грошовій формі отримують 68,5 тис. пільговиків, середній розмір пільги – 870 грн. Право на пільгову знижку плати за житлово-комунальні послуги передбачено 56 пільговим категоріям громадян відповідно до 18 Законів України.

“Згідно з поданими до 15 жовтня 2019 року до територіальних управлінь соціального захисту населення заяв, 2,1 тис. пільговиків отримують пільги у грошовій готівковій формі у спосіб виплати, зазначений у заяві. При цьому пільги на оплату житлово-комунальних послуг у грошовій безготівковій формі щомісячно надаються 66,2 тис. пільговикам шляхом перерахування коштів АТ „Ощадбанк” на рахунки підприємств-надавачів житлово-комунальних послуг у встановленій законодавством послідовності” – сказала Людмила Корнієнко.

При цьому пільговики, які виявили бажання отримувати пільги у готівковій формі через виплатні об’єкти АТ „Укрпошта”, матимуть можливість подати заяву після закінчення опалювального періоду – до 15 травня.

Станом на 8 січня заяви про надання пільг у грошовій готівковій формі до управлінь соціального захисту населення області надали 3,2 тис. пільговиків. У Департаменті прогнозують, що протягом січня-лютого поточного року орієнтовна чисельність осіб, які звернуться із заявою на виплату пільг на оплату житлово-комунальних послуг готівкою, складе близько 20 тис. осіб.

Під час доповіді директор Департаменту соціального захисту населення Полтавської ОДА звернулася до голів РДА, міськвиконкомів, уповноважених осіб в сільських радах та ОТГ з проханням: всі заяви від пільговиків, які вони отримають включно по сьогоднішній день, опрацювати до 25 січня.

“Це потрібно для того, щоб усі, хто звернувся в січні, вже в першій декаді лютого отримали виплату пільг в грошовій формі. Це питання знаходиться у Департаменті на особливому контролі. Ми щодня проводимо аналіз не лише прийняття заяв, а й їхньої обробки”, – зауважила Людмила Корнієнко.

Голова Полтавської облради Олександр Біленький відзначив, що “головне, аби у процесі інформування про пільги саме інформування не стало дорожчим за розмір пільги”.

“У пресі таку інформацію розміщують безкоштовно. Також без додаткових витрат працює гаряча телефонна лінія, консультації. А пам’ятки, які ми поширюємо, виготовили своїми силами, без замовлень в поліграфії. Якщо будуть пропозиції щодо іншої форми інформування, ми готові до роботи”, – сказала директор Департаменту соціального захисту населення.

У свою чергу заступник голови Полтавської ОДА Катерина Рижеченко запропонувала спільно розробити довгострокову стратегію щодо інформування населення про монетизацію пільг та основні критерії оцінки ефективності роз’яснювальної роботи.

Перейти до вмісту