Ви тут:
здоров’я Медицина Суспільство 

Як зрозуміти, що лікар користується доказовою медициною

Як зрозуміти, що лікар користується доказовою медициною

З кожним роком кількість лікарів, які дотримуються принципів доказової медицини, зростає. Але як зрозуміти, чи підтримує саме ваш лікар доказовий підхід.

Доказова медицина – це підхід, в основі якого лежать правильно організовані медичні дослідження. Він забезпечує ефективність і безпеку лікування, розповіла імунолог Антоніна Чернецька, передає 24 канал.

Тобто такі лікарі призначають ліки, які пройшли дослідження і їхнє використання перевищує користь над потенційним ризиком.
Як визначити “доказового” лікаря?
  1. Якщо вам рекомендують гомеопатичні препарати, пропонують “підняти” або “підтримати” імунітет, намагаються вилікувати вірусні хвороби, то варто задуматися – фахівець, що дотримується доказової медицини, не буде рекомендувати методи, які не підтверджені науковими дослідженнями.
  2. При виборі методів обстеження і лікування прихильник доказового підходу пояснює, на чому ґрунтується рішення, посилається на достовірні наукові джерела, не призначає гіпердіагностику з метою вигоди для клініки.
  3. Доказові фахівці беруть участь в наукових конференціях, форумах, стежать за останніми відкриттями в медицині, читають наукові публікації, в тому числі англійською мовою.
  4. Якщо ви зрозумієте, що лікар не дотримується доказової медицини, не робіть поспішних висновків. Можливо, він вихованець старої школи. Однак пам’ятайте, що рішення про те, кому довірити здоров’я, не повинно бути засноване тільки на особистій прихильності до людини.
Перейти до вмісту