Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

Як уникнути харчові отруєння під час свят, – радять полтавські фахівці

Як уникнути харчові отруєння під час свят, – радять полтавські фахівці

За традицією, до свят готуються найсмачніші страви у великому асортименті, вживається велика кількість спиртних напоїв  – все це є підвищеною небезпекою для шлунку та підшлункової залози, особливо у людей з хронічними захворюваннями.

Продукти харчування перед святами найчастіше закупляють поспіхом, не особливо розбираючись де і в кого. Приготування їх проводиться заздалегідь, а після довготривалого святкування страви забувають ставити для зберігання в холодильник, а коли і ставлять, не завжди дотримується товарне сусідство при зберіганні готової та сирої продукції, повідомляють у ГУ Держпродспоживслужби у Полтавській області.

З метою профілактики інфекційних захворювань та харчових отруєнь рекомендуємо дотримуватись простих правил:

  • не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб;
  • закупку сировини для виготовлення страв, готових продуктів харчування проводити виключно при наявності на них супровідних документів, що засвідчують їх безпечність та якість, які повинні надаватися в місцях продажу продукції;
  • перед приготуванням їжі та перед її вживанням, після відвідування туалету, обов’язково мити руки з милом;
  • під час приготування м’яса його потрібно добре проварювати та просмажувати, особливо вироби із фаршу;
  • чітко дотримуватися технології приготування їжі та використовувати лише доброякісні продукти харчування;
  • готові страви необхідно вживати свіжими, зберігати не більше 2-х годин (особливо салати) при температурі 2-6°С або, якщо страва готувалася заздалегідь – її слід перед вживанням перекип’ятити, просмажити, а не розігріти “до теплого”;
  • не підлягають зберіганню готові заправлені страви, заправляти їх необхідно перед вживанням;
  • кондитерські вироби з масляним кремом зберігати при температурі 2-6°С не більше 36 годин, із заварним кремом – не більше 6 годин;
  • обов’язково звертати увагу на умови зберігання продуктів харчування  та не допускати споживання продуктів у випадку закінчення терміну придатності або при найменшій підозрі щодо їх якості;
  • не використовувати для виготовлення страв яйця домашньої водоплавної птиці та сметану, виготовлену в домашніх умовах;
  • курячі яйця перед використанням слід обов’язково мити,  молоко перед споживанням – кип’ятити, непастеризований сир використовувати для страв, які піддаються термічній обробці;
  • свіжі овочі та фрукти ретельно промивайте проточною водою;
  • не вживайте продукти та напої при найменшій підозрі щодо їх якісності;
  • зберігайте продукти харчування тільки у спосіб, зазначений на упаковці, та у встановлений термін;
  • важливо уникати сусідства сирої продукції та готових страв при зберіганні в холодильнику;
  • не залишайте страви зі святкового столу для споживання на наступні дні.

Завжди пам’ятайте: попередити харчові отруєння значно легше, ніж їх лікувати!

У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання необхідно терміново звернутись до найближчого лікувального закладу, самолікування небезпечно!

Перейти до вмісту