Ви тут:
здоров’я Медицина Суспільство 

Як правильно транспортувати та зберігати вакцину, яку придбали в аптеці

Як правильно транспортувати та зберігати вакцину, яку придбали в аптеці

У Центрі громадського здоров’я розповіли як правильно транспортувати та зберігати вакцину, яку ви придбали в аптеці.

“Обов’язково збережіть чек з аптеки, на якому зазначено дату і час продажу, та візьміть його до кабінету щеплень, – наголошують фахівці.

Щеплення бажано зробити максимально швидко після того, як придбали вакцину. Найкращий варіант — попередньо проконсультуватися зі своїм терапевтом, педіатром чи сімейним лікарем. Так ви зможете отримати відповіді на запитання, рекомендації щодо транспортування вакцини і домовитися про час вакцинації.

У разі купівлі вакцини в аптеці важливо правильно транспортувати її до кабінету щеплень. Для цього потрібна сумка-холодильник із холодовим елементом. Її можна взяти під заставу в аптеці чи придбати у крамниці. Розмір сумки та холодового елемента може бути довільним.

Перед використанням холодового елемента обов’язково перевірте, яку температуру він забезпечує. Оптимальна температура для збереження властивостей вакцини становить +2…+8 °С. Вакцину не можна ні заморожувати, ні нагрівати навіть до кімнатної температури.

Не кладіть пакування із вакциною безпосередньо на холодовий елемент, а зробіть прошарок зі шматка тканини або картону.

Щоб запобігти втраті температури, сумку-холодильник треба щільно закрити і в такому вигляді передати лікарю або медичній сестрі перед щепленням. Шприц із вакциною також не можна виймати із картонного паковання, щоб захистити її від світла.

Вакцину потрібно доставити до маніпуляційного кабінету протягом двох годин після купівлі.

Деякі аптеки пропонують послугу із доставки вакцин у потрібне місце. Тоді вже вони відповідають за збереження холодового ланцюга під час транспортування.

Перейти до вмісту