Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

У Лубенському районі вручили премію Василя Симоненка

У Лубенському районі вручили премію Василя Симоненка

У селі Біївці Лубенського району відбулося Обласне літературно-мистецьке свято «Виростеш ти, сину» з нагоди 85-ї річниці від дня народження Василя Симоненка, українського поета, журналіста, громадського діяча. Біля хати-музею, де народився і виріс майбутній поет, традиційно зібралися керівники району, митці та поціновувачі творчості Симоненка.

Вітала гостей сільський голова Бієвецької сільської ради Ніна Остапенко, назвавши відомого земляка справжнім сином українського народу, а його неповторні «Лебеді материнства» – заповітом для поколінь, повідомляє Полтавська ОДА з посиланням на Лубенську РДА.

У садибі поети Лариса Галич, Марина Кононенко та Микола Кочерга прочитали власні вірші. Голова ГО «Лубни – Медіа» Олександр Назарць вручив премію поетесі, журналісту, кореспонденту газети «Віснник», лауреату премії Василя Симоненка Марині Кононенко (псевдонім Ганна Кревська) за особистий внесок у розвиток української журналістики, об’єктивне висвітлення подій.

Виконавши у садибі безсмертні «Лебеді материнства», учасники заходу рушили ходою до пам’ятника поету, встановленого у 2005 році за сприяння родини Григорія Тараненка, студентського та викладацького колективів Полтавського національного педагогічного університету імені В.Г. Короленка та громади села.

Відзначення 85-ї річниці народження Симоненка продовжили в Тарандинцівській школі, яка носить ім’я видатного земляка. Гості поклали квіти до меморіальної дошки поету та завітали до музею, де зберігається чимало експонатів, найціннішим із яких є живий голос Симоненка.

Цьогорічними лауреатами премії Василя Симоненка, заснованої Лубенською райрадою у 2000 році, стали:

– у номінації «Мистецтво і монументальна скульптура» – народний академічний хор «Камертон»;

– у номінації «Література і публіцистика» премію розділили письменники Микола Ночовний і Андрій Кириченко (очевидець подій на Сході України).

Вірші про Симоненка, любов до рідної землі зі сцени будинку культури прочитали лауреати літературної премії Василя Симоненка минулих років Наталія Баклай, Ольга Хало, Олександр Печора та інші. Нагадали присутнім про безцінну Василеву спадщину учні Тарандинцівської, Калайдинцівської шкіл, студенти Лубенського медичного училища, декламуючи вірші Симоненка. Спільне виконання Симоненкового заповіту стало завершальним акордом заходу.

Перейти до вмісту