Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

ТОП-5 міфів про сало: що говорять про продукт полтавські фахівці

ТОП-5 міфів про сало: що говорять про продукт полтавські фахівці

19 січня у Полтаві на Театральній площі  відбудеться Свято сала. Фахівці ГУ Держпродспоживслужби у Полтавській області розвінчують міфи про цей продукт.

Сало часто заносять до списку шкідливих продуктів, тому що воно переповнене калоріями, жирами та холестерином.

Розвіємо для вас декілька міфів про шкоду сала!

МІФ 1. Це чистий жир.

Але натуральний, не з ГМО, повністю засвоюється, розчіплюється  при температурі тіла людини, а значить не перевантажує роботу печінки і  перетворюється в енергію, а не в сантиметри на талії. Та й скільки того сала можна з’їсти за раз?!

Натомість сало – це джерело цінних і незамінних жирних кислот.

Арахідонова кислота – є найціннішою серед кислот, що містяться в салі, покращує роботи головного мозку, серцевого м’яза, впливає на роботу нирок та поліпшує склад крові, виводячи з неї зайві холестеринові бляшки.

Пальмітинова, олеїнова, лінолева, ліноленова, стеаринова. Висока концентрація цих компонентів посилює біологічну активність сала в п’ять разів, порівняно з вершковим маслом. Лецитин, що міститься в салі благотворно впливає на судини і клітинні мембрани, зміцнює їх, робить більш еластичними.

МІФ 2. Це суцільний холестерин.

Холестерин є в салі, але його не так вже й багато (в дієтичному м’ясі, маслі, твердому сирі та навіть в креветках більше). Для прикладу: яловича печінка містить до 400 мг, а сало — не більш 100 мг., при цьому добова потреба в холестерині 300-400 мг— завдяки йому утворюються клітини крові, а також, він входить до складу клітинних мембран.

МІФ 3. Від сала зайва вага

Хоча калорійність сала досить висока — 770 – 900 ккал на 100 грамів, але більше ви і не з’їсте, тому навіть невеликий шматочок може дати добру «підзарядку», почуття ситості залишиться надовго. Бо це так звана «довга калорійність» — головний постачальник енергії. Добова норма сала — до 80 мг.

Тож гладшають не від сала, а від його кількості, адже можна набрати зайву вагу і від звичайної вівсянки, якщо їсти її кілограмами!

МІФ 4. В салі не має вітамінів.

Цей продукт містить багато різних вітамінів, зокрема дуже рідкісний вітамін F. Саме він зміцнює судини і позбавляє від атеросклерозу. В салі чимало й такого сильного антиоксиданту, як селен, що запобігає утворенню ракових клітин і підвищує потенцію. Недарма цей смачний продукт називають «українською віагрою».

МІФ 5. На салі не можна готувати, особливо смажити

На сковороді сало не виділяє канцерогенів, що викликають рак, на відміну від рослинних олій. Головне, щоб сало “не горіло”!

Отже, свиняче сало не тільки можна, а й потрібно включати в раціон, особливо в холодну пору року. Більш того, за твердженням експертів, для організму воно набагато корисніше, ніж розрекламована оливкова олія.

Головне – обирайте сало, яке пройшло офіційний державний інспекторський контроль, в тому чисті ветеринарно-санітарну експертизу, в ході яких повинно бути зазначено, що дана продукція є безпечною до споживання людиною чи подальшої промислової переробки. Якщо не дотримуватися гігієнічних норм, можна заразитися патогенними бактеріями – кишковою паличкою або трихінелами. Безпечне сало те, що має не тільки гарний зовнішній вигляд, але і те, де на шматку стоїть позначка придатності.

Ну що, ви ще сумніваєтеся в користі сала???

А щоб сало смакувало ще більше, хочемо вам нагадати один знаменитий класичний рецепт приготування сала в домашніх умовах.

  • шматочок свіжого сальця рясно посипати сіллю.
  • залишаємо його в холоді і темряві на дві доби.
  • після чого сало разом з цибулинням опускаємо в киплячу воду, додаючи спеції за смаком і лавровий лист.
  • варимо протягом 7-8 хвилин, очищаємо від лушпиння і загортаємо у плівку.
  • залишаємо його в морозилці на два дні, після чого закінчення цього терміну воно буде готове до вживання.

 

Перейти до вмісту