Ви тут:
Полтавщина Прес-релізи Суспільство 

Полтавців попереджають про можливі випадки шахрайств при замовленні пластикових вікон

Полтавців попереджають про можливі випадки шахрайств при замовленні пластикових вікон

До Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області надходять численні звернення від громадян похилого віку, соціально не захищених громадян щодо укладення договору поза торговельними або офісними приміщеннями на виготовлення ПВХ конструкцій (вікна, балкони, балконні блоки, тощо).

Зі слів громадян та їх родичів, невідомі люди, приходять до них до дому та, зловживаючи довірою цих громадян, вводять їх в оману, оскільки потерпілі у зв’язку з віком, фізичними вадами або іншими обставинами не можуть правильно оцінити і зрозуміти зміст, характер і значення своїх дій, входять до них в довіру й пропонують їм виготовлення та встановлення метало-пластикових конструкцій та проведення супутніх робіт пов’язаних з цим, повідомляє пресслужба ГУ Держпродспоживслужби у Полтавській області.

Зі слів громадян райдужно розписують умови та оплату послуг, беруть попередньо кошти за виконання робіт (аванс) на дому та підписують договір, при цьому замовчуючи справжні умови договору, умисно замовчують юридично значиму інформацію, що стосується характеристик замовлених конструкцій, оплати послуг (на словах пропонують сплатити певну суму (більшу частину), а іншу пропонують сплатити після доставки продукції, при цьому в договорі зазначено, що вироби поставляються після повної оплати.

Шляхом пошуку в мережі  Інтернет можна знайти чимало таких випадків ошукування людей по всій Україні за однією і тією ж «схемою».

В різних підприємців що працюють в такий спосіб практично однакові форми договорів. З прикладом документу можна ознайомитись за посиланням.

Також, клієнтів знаходять за допомогою роздачі рекламних листівок на вулицях міста. При цьому такі листівки роздаються цілеспрямовано людям похилого віку, соціально не захищеним верствам населення.

Обов’язок виконання демонтажу старих вікон та встановлення нових, умовами договору взагалі не передбачено (хоча усно це гарантується), договір містить лише обов’язок виготовити та передати у власність ПВХ конструкції. До того ж опис продукції містить лише  загальну площу такої конструкції. Жодних креслень, специфікацій, розмірів замовлених вікон на руках у замовників не залишається. Однак, за змістом договору, замовник в повній мірі ознайомлений з усіма характеристиками замовлення, даний факт замовник засвідчує своїм підписом. Як наслідок, в подальшому стає практично неможливим довести, що доставлене вікно взагалі не відповідає замовленому.

Також, при пропонуванні своїх послуг людям повідомляється про належність їхньої діяльності до якоїсь неіснуючої «Урядової» чи «Державної» програми з «Енергозбереження», «Утеплення будинків», і тому подібне, начебто саме тому це дуже вигідно для замовника.

Продукція пропонується за значно завищеною (від реально існуючих цін на даному ринку) ціною з наданням грандіозної знижки (30-50%) за умови негайного замовлення зі сплатою завдатку.

Також, в разі відсутності у громадян коштів, пропонується поїхати до банківської установи на автомобілі фірми для оформлення начебто «Розстрочки платежу» чи «Безвідсоткового кредиту». Насправді ж оформлюється звичайний споживчий кредит про відсотки по якому люди дізнаються лише уважно ознайомившись з умовами договору.

У зв’язку з чим, закликаємо Вас бути більш обачними та попередити своїх батьків, бабусь та дідусів щодо можливих подібних ситуацій. Уважно читайте умови договору, документів, що Вам надаються на підпис, обов’язково отримуйте розрахункові квитанції при сплаті коштів.

Утримуйтесь від спонтанних, необдуманих покупок!На думку спеціалістів Управління захисту споживачів, до заміни вікон в помешканні слід підійти планово, попередньо ознайомившись з існуючими пропозиціями на ць ому ринку та ціновою політикою!

Перейти до вмісту