Ви тут:
здоров’я Суспільство 

Найчастішою причиною погіршення зору лікарі назвали роботу за комп’ютером

Найчастішою причиною погіршення зору лікарі назвали роботу за комп’ютером

Серед частих причин погіршення зору фахівці зазначають тривалу роботу за екраном комп’ютера. Це може призвести, зокрема, до хвороби «сухого ока». Поширеність цього захворювання серед населення становить 14–35%. Раніше вважали, що недуга переважно уражує жінок у віці 50 років.

Синдром сухого ока, або сухий кератокон’юнктивіт, — це багатофакторне (тобто не існує однієї причини) захворювання, за якого порушення стабільності слізної плівки, запалення та ураження очної поверхні зумовлюють дискомфорт і погіршення зору.

Причини ССО:

– зменшення частоти моргання під час роботи за комп’ютером;
– гормональні порушення;
– блефарити;
– тривале застосування певних препаратів (як місцево, так і системно);
– тривале користування контактними лінзами;
– запальні захворювання;
– аутоімунні захворювання (ревматичні);
 – загальні інфекції;
– травми ока.

Ознаки захворювання:

– відчуття стороннього тіла в оці;
– подразнення та почервоніння очей;
– сльозотеча;
 – світлобоязнь;
– періодичне «затуманення зору»;
– чутливість до вітру, холоду.

80% усіх випадків порушень зору можливо попередити або вилікувати. Щоб ваш зір був у нормі, повноцінно харчуйтеся, контролюйте свою вагу, відмовтеся від шкідливих звичок та регулярно ходіть на прогулянки.

Не варто забувати також про вправи для очей, які можна робити в проміжках між сидінням за комп’ютером.

Для діагностики вододефіцитної форми «сухого ока» (наприклад, синдром Шегрена) використовують пробу Ширмера — смужки певного розміру з фільтрувального паперу закладають у мішок нижньої повіки на кілька хвилин.

Однак у світі стрімко розвиваються інші технології. В Україні з’явилися прилади, які допомагають безконтактно визначити основні показники, що змінюються в разі хвороби, та з’ясувати причину (дефіцит вироблення сльози чи порушення випаровування).

Проте жоден діагностичний тест не є універсальним. Почервоніння і свербіж також можуть свідчити про інші захворювання очей: кон’юнктивіт, епісклерит чи блефарит, тому за будь-яких проблем із зором зверніться до фахівця. Не лікуйтеся самостійно за допомогою вправ чи крапель для очей. Синдром сухого ока — це лікарська проблема, яка потребує кваліфікованої допомоги.

Перейти до вмісту