Ви тут:
Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

На Лубенщині, через заборгованість за газ в непрацюючій школі, від тепла відключили й бібліотеку, музей та районну раду

На Лубенщині, через заборгованість за газ в непрацюючій школі, від тепла відключили й бібліотеку, музей та районну раду

З 15 січня Лубенська районна рада, а також ще дві комунальні установи (бібліотека та  музей) не опалюються. Як розповів в.о. голови Лубенської РДА Сергій Сіряченко, ці заклади ПАТ “Лубнигаз” відключило, щоб змусити розрахуватися за комунальні борги, які виникли в уже недіючій Хорошківській школі.

З цією проблемою в.о. голови Лубенської РДА Сергій Сіряченко, голова Лубенської районної ради Григорій Угляниця та генеральний директор ПАТ “Лубнигаз” Ігор Кондратенко звернулися до голови Полтавської облдержадміністрації Олега Синєгубова.

Зокрема, Сергій Сіряченко розповів, що у 2019 році виникла заборгованість за спожитий газ в Хорошківській школі, яка припинила свою роботу 25 травня 2019 року. Зафіксована сума боргу за опалення за період із січня по травень – 225 тис. 800 грн. Крім цього, ПАТ “Лубнигаз” подав до суду, який нарахував додатково ще судові витрати. Таким чином заборгованість склала 306 тис 883 грн.

“Там навчалося лише 25 учні і працювало 11 педагогів та 6 технічних працівників. Районна рада прийняла рішення закрити даний об’єкт, бо утримувати його надалі не було можливості. Оскільки школа ліквідована, то всю справу передали до ліквідаційної комісії. На сьогодні ніхто не говорить, що ці кошти не платитимуть. Оскільки на кінець 2019 року було недофінансування галузі освіти, ми знайшли можливість взяти кошти органів місцевого самоврядування та погасити заборгованість за спожиті енергоносії у першу чергу в школах, де зараз навчаються діти. Відразу погасити борги за школу, яка не працює, можливості не було. На сьогодні ліквідаційна комісія працює щодо вирішення питання про погашення і цієї заборгованості”, – розповів в.о. голови Лубенської РДА.

У свою чергу ПАТ “Лубнигаз” 15 січня 2020 року відключив два об’єкти культури (бібліотеку та музей), а також Лубенську районну раду від тепла. Зараз працівники знаходяться у холодних приміщеннях, без опалення. Діти мерзнуть у бібліотеці, а картини, які мають художню цінність, просто течуть.

“Вони шантажують через борги за школу: “Якщо ви не сплатите повністю за Хорошківську школу, ми будемо відключати кожен об’єкт”. Це свавілля. Ми живемо за тимчасовим розкладом. Уже казначейство подало звіт. Заборгованість можна буде заплатити за рахунок коштів районного та сільського бюджетів. Сесія буде проведена найближчим часом. Але такими варварськими методами, як ПАТ “Лубнигаз”, ніхто не діє”, – зауважив Сергій Сіряченко.

У свою чергу голова Лубенської районної ради Григорій Угляниця наголосив, що Лубенська районна рада, яка украдає договір з Лубнигазом, не має на сьогодні боргу жодної копійки.

“Згідно з договором, ми маємо заплатити до 10 лютого, а нас відключили 15 січня. Ми не можемо заплатити наперед, бо казначейство просто не пропустить. Зараз ми десятий день без газу. Учора у нас згоріла проводка. У мене в приміщенні районної ради знаходиться відділ з нарахування субсидій, який працює в електронному режимі. Але через відсутність електромережі людям просто не можуть нараховувати субсидії”, – обурюється Григорій Угляниця.

Генеральний директор ПАТ “Лубнигаз” Ігор Кондратенко запевняє: вони діють виключно на підставі постанов НКРЄКП.

“У мене є таблиця розрахунків. Лубенська районна рада має сплатити 1 796 грн. Я не можу порушувати постанови НКРЄКП. Згідно з договором розподілу, до 1 лютого ви маєте заплатити вже за лютий місяць. А ви заплатите? – ні”, – сказав Ігор Кондратенко.

На це голова Полтавської облдержадміністрації Олег Синєгубов сказав, що готовий вирішувати дану проблему конструктивно. Проте розраховуватися за послуги на перед бюджетні організації не мають змоги.

“Тут я бачу певну маніпуляцію і штучно створену проблему. Фактично відбувається шантаж. Ми готові вирішувати цю проблему спільно, конструктивно щодо погашення боргу в 300 тис. грн. Щодо іншого питання, то є певні особливості щодо розрахунку бюджетних установ, і ви на це маєте зважати. Найоптимальніше – домовитися про розстрочку щодо виплат заборгованості за опалення недіючої школи та якнайшвидше відновити теплопостачання”, – зауважив Олег Синєгубов.

До вирішення даної проблеми долучився і депутат Полтавської обласної ради Руслан Ляшко.

“Найближчим часом газопостачання має бути відновлено. Сподіваюся, що очільники району та їх постачальники надалі зможуть знайти і налагодити позасудові способи співпраці”, – зауважив він.

“Щоб включити газ, вони мають, у першу чергу, заплатити за підключення. Сьогодні ми точно не включимо. У суботу та неділю – вихідні. Тож, не раніше понеділка”, – відповів гендиректор ПАТ “Лубнигаз”.

“Ми працюємо і в суботу, а, якщо необхідно, то і в неділю, і вночі. Зараз страждає соціальна сфера, люди не отримають нарахування субсидій. Я вважаю, що ця ситуація створена штучно. Якщо будуть наслідки для державних установ, то я особисто розмовлятиму з правоохоронними органами. І вони будуть перевіряти всіх: і райдержадміністрацію, і Лубнигаз, і районну раду. Комплексно. Я цього не хочу і не варто привертати до себе увагу. Їм є чим займатися, повірте”, – підсумував Олег Синєгубов.

Він дав завдання вирішити в найкоротші терміни дане питання та зобов’язав ПАТ “Лубнигаз” підключити тепло в приміщенні Лубенської районної ради, бібліотеки та музею.

Перейти до вмісту