Ви тут:
Суспільство 

Лікарів Полтавщини навчають організації роботи лікарень в умовах зростання захворюваності на грип, ГРВІ та у разі виявлення коронавірусу

Лікарів Полтавщини навчають організації роботи лікарень в умовах зростання захворюваності на грип, ГРВІ та у разі виявлення коронавірусу

30 січня в Українській медичній стоматологічній академії проведено науково-практичну конференцію «Додаткові заходи щодо організації роботи лікувальних закладів області в умовах епідемічних ускладнень захворювання на грип, ГРВІ та коронавірусну інфекцію» під головуванням заступника директора Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Юрія Курилка.

Серед присутніх заступники головних лікарів з лікувальної роботи, завідуючі амбулаторіями, лікарі-епідеміологи, лікарі-інфекціоністи з Полтави, міст обласного значення та районів області.

Конференцію розпочав Андрій Байбарза, завідувач відділення організації епідеміологічних досліджень ДУ «Полтавський обласний лабораторний центр МОЗ України».

 – Загроза коронавірусу прийшла вкрай невчасно. В Україні високими темпами поширюється грип. Поки-що, за винятком двох областей, епідемічний поріг перевищено лише на 1,5 відсотка. Полтавщина його ще не досягла. Але за останній тиждень захворюваність зросла на 30 відсотків. Темпи поширення, особливо серед дітей, дуже насторожують. Найближчим часом ситуація по школах та інших навчальних закладах може змінитися кардинально.

З коронавірусами людство вже стикалося (SARS – тяжкий гострий респіраторний синдром 2002-2003 років та MERS – близькосхідний коронавірусний синдром 2015-го). Вони спричиняли велику захворюваність і смертність у високорозвинутих країнах.

У своїй доповіді Андрій Байбарза детально проаналізував наказ МОЗ України від 24.01.2020 р. №185 «Про заходи щодо недопущення занесення і поширення на території України випадків захворювань, спричинених новим коронавірусом, виявленим у місті Ухань (провінція Хубей, Китай)». Особливо зупинився на інфекційному контролі у закладах охорони здоров’я, оскільки під час епідемії SARS мало місце масове ураження медичних працівників у розвинених країнах.

Фото: ДУ “Полтавський обласний лабораторний центр МОЗ”

Перейти до вмісту