Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

Голова Полтавської ОДА зустрівся з представниками Уповноваженого Верховної Ради з прав людини

Голова Полтавської ОДА зустрівся з представниками Уповноваженого Верховної Ради з прав людини

28 січня голова Полтавської ОДА Олег Синєгубов зустрівся з представником Уповноваженого ВРУ з прав людини в східних областях Сергієм Красноперовим, регіональним представником Уповноваженого ВРУ з прав людини в Полтавській області Юрієм Чернушенко та регіональним координатором Уповноваженого ВР України з прав людини у Полтавській області Вірою Яковенко.

Під час зустрічі Олег Синєгубов обговорив з представниками Уповноваженого Верховної Ради з прав людини покращення пенітенціарної допомоги, оптимізацію шкіл, підтримку будинків-інтернатів сімейного типу та подальшу співпрацю.

“Починається укрупнення ОТГ. Очільники деяких громад не мають бажання об’єднуватись з іншими і просять дати їм шанс, але в них навіть опорної школи немає. Нам необхідно визначитись по будівництву місцевих доріг. Пріоритетними є амбулаторії, лікарні та опорні школи. Для того, щоб нам визначитись з дорогами, необхідно знати, де будуть ці заклади у громадах. Коли буде у громаді опорна школа, інші треба буде оптимізувати. Так, наприклад, у Білоцерківській ОТГ, у школі немає навіть спортивної зали і при цьому вони планують зробити цю школу опорною. Всім потрібно розуміти, що ми не закриваємо школи, ми їх оптимізуємо. Нехай ця школа буде в іншому місці, але буде автобус, який підвозитиме дітей і вони зможуть отримати сучасні освітні послуги”, – зазначив Олег Синєгубов.

“На жаль, є громади, які не мають саме можливості зробити це”, – зазначив представник Уповноваженого ВРУз прав людини в східних областях Сергій Красноперов.

Олег Синєгубов акцентував увагу гостей на підтримці будинків сімейного типу. Полтавщина посідає перше місце в Україні за кількістю розлучень. На даний час в області 52 дитини з числа дітей-сиріт, які невлаштовані до будинків сімейного типу. Інтернати потрібно реорганізовувати, адже діти повинні виховуватись у сім’ях. В області функціонує 25 закладів освіти інтернатного типу. Вони називаються спортивними ліцеями і т. д., але до спорту не мають ніякого відношення. Дітей перевели на інтернатний спосіб навчання, вони з’їжджаються з понеділка, проживають до п’ятниці і роз’їжджаються додому. Розробляємо зараз програму, щоб максимально влаштувати дітей і переорієнтовуємось на дитячі будинки сімейного типу.

“Останні  півроку ми їздимо по стаціонарних відділеннях постійного проживання. Департаменти дослухаються до наших зауважень”, – відмітила Регіональний координатор Уповноваженого ВР України з прав людини у Полтавській області Віра Яковенко.

“Ми готові до співпраці, готові чути не лише позитивні речі, а й проблемні аспекти, щоб розуміти, в якому напрямку необхідно діяти швидше”, – підсумував Синєгубов.

 

Перейти до вмісту