Ви тут:
Відео Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

Дороги, амбулаторії, аеропорт та опорні школи: перша пресконференція голови Полтавської ОДА Олега Синєгубова

Дороги, амбулаторії, аеропорт та опорні школи: перша пресконференція голови Полтавської ОДА Олега Синєгубова

28 січня в ОКІА “Новини Полтавщини” голова Полтавської обласної державної адміністрації Олег Синєгубов під час першої пресконференції  розповів про плани та перспективи розвитку Полтавщини на 2020 рік.

«Нашим пріоритетом залишається будівництво. У Департаменті будівництва виявили, що ряд об’єктів, на яких триває будівництво, своєчасно не здали в експлуатацію. ОДА та обласна рада беруть участь у залученні коштів з ДФРР. Виявилось, що зі 180 млн грн, які були виділені на область, освоєно лише половину. Це незадовільний результат. Ці кошти повертаються до державного бюджету. І в 2020 році ми повинні все починати з початку. Ми вже мали попередні консультації з Урядом, Міністерством розвитку громад і територій. Попередньо на область планують виділити близько 220 млн грн для продовження будівництва та зведення нових об’єктів», – повідомив Олег Синєгубов.

2020 рік оголошений роком будівництва практично в усіх сферах. Головну увагу очільник Полтавщини звернув на завершення розпочатих проектів — ЦНАП, кардіоцентр. Здати в експлуатацію їх мають цього року.

«У ЦНАПі роботи продовжуються, наприкінці літа будемо вводити його в експлуатацію. Полтавський обласний клінічний кардіологічний центр буде найсучаснішим комплексом. Зараз щоденно проводяться наради, моніториться якість виконання робіт. Цей об’єкт здадуть влітку 2020 року»

На завершення будівництва спортивно-видовищного комплексу у Полтаві — басейну в авіамістечку — потрібно близько 100 млн грн. Тому область розраховує на підтримку держави. А для роботи аеропорту потрібна належна злітно-посадкова смуга. Для її будівництва шукатимуть інвесторів.

«Початок будівництва басейну – 2007 рік. Кошторис складав 200 млн грн, він неодноразово перераховувався. Зараз для його завершення потрібно 100 млн грн. Приблизно на 70% виконані будівельні роботи. Це державна програма, будемо клопотати перед Кабінетом Міністрів і прохати, щоб нас дофінансували. На умовах співфінансування разом з міською владою цей об’єкт маємо завершити. На цей рік ми заклали до бюджету 10 млн грн. Що до аеропорту, то він повинен працювати. По нашим підрахункам, на будівництво злітно-посадкової смуги потрібно близько 400 млн грн. Але нині летовище не приймає рейси. Зараз використовувати смугу для пасажирських рейсів ми не можемо. Шукаємо інвесторів — серед них білоруські й турецькі партнери. Розглядаємо різні формати співпраці. Ми можемо розглядати цей об’єкт в перспективі як транспортний термінал для вантажних перевезень. Адже Полтавщина знаходиться в унікальному місці. Ми поставили собі завдання — у 2020 році розпочати переговори щодо будівництва смуги»

Також у 2020 році мають бути здані в експлуатацію амбулаторій в об’єднаних територіальних громадах.

«В кожній ОТГ має працювати сучасна амбулаторія. Їх по області 28. У деяких готовність 100%, в інших 15%, це незадовільно, у деяких 35%. Є різна ситуація з підрядниками. Цьогоріч потрібно завершити їх будівництво. Полтавська область є пілотною. З 1 квітня ми переходимо на нові правила надання медичної допомоги через НСЗУ»

У 2020 році на Полтавщині працюватимуть над влаштуванням дітей-сиріт у сім’ї. Таким чином, відмовлятимуться від інтернатних форм навчання. Стосовно освіти, то в кожній громаді мають бути визначені опорні школи.

«На Полтавщині 52 дитини-сироти, які знаходяться у дитячих будинках чи інтернатах. Ми маємо максимально влаштувати дітей у сім’ї і відійти від інтернатної системи виховання дітей. Є форми виховання, які позитивно себе зарекомендували у всьому світі. Це дитячі будинки сімейного типу. В свою чергу, інтернати будемо реорганізовувати, адже діти повинні виховуватись у сім’ях. В деяких ОТГ ще навіть не визначились з опорними школами. У громадах повинні визначити одну-дві опорні школи. Але вони будуть основними. Нам потрібно забезпечити підвіз дітей, тому ми почали відповідні переговори з громадами»

Цьогоріч бюджет дорожнього фонду Полтавщини складає 1,3 млрд грн. Ця сума піде виключно на ремонт місцевих доріг.

«Акцентуємо увагу на будівництві доріг. Будемо максимально відходити від ямкового ремонту. На цей рік бюджет дорожнього фонду складає 1,3 млрд грн. Тоді як у 2019 рік він становив 700-800 млн грн. Ми працюємо над тим, щоб залучити кошти ЄБРР, близько 30 млн – Євро фінансування. Шукаємо партнерів, щоб залучити і їх до фінансування такого будівництва. У бюджеті на 2020 рік ми вперше заклали 30% розвитку»

Детальніше дивіться пресконференцію у відео:

Перейти до вмісту