Ви тут:
Суспільство 

Чим небезпечні стихійні ринки, – пояснюють фахівці ГУ Держпродспоживслужби у Полтавській області

Чим небезпечні стихійні ринки, – пояснюють фахівці ГУ Держпродспоживслужби у Полтавській області

Фахівці Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області, спільно із співробітниками правоохоронних органів з метою попередження виникнення масових харчових отруєнь серед населення під час зимових свят, внаслідок можливого споживання харчових продуктів сумнівної якості та невідомого походження (виробництва) провели широку фахову роз’яснювальну роботу серед товаровиробників та операторів ринку, що здійснюють обіг таких харчових продуктів в умовах самоорганізації тимчасових торгівельних об’єктів, пересувних автолавок, палаток і тому подібних об’єктів на території міста.

Під час огляду торгівельних об’єктів по вулиці Шевченка від перехрестя вул. Європейської до вул. В’ячеслава Чорновола  встановлено ряд невідповідностей вимогам харчового законодавства, в тому числі: обіг харчових продуктів без державної реєстрації, невідповідні гігієнічні умови обладнання та інвентарю, що контактує з харчовими продуктами, відсутність інформації про харчовий продукт для споживача щодо його походження (відсутнє маркування, документи, що повинні супроводжувати в обігу харчові продукти, відомості про потужність з виробництва), недотримання умов гігієни продавцями харчових продуктів та інше.

Попри дієвість і необхідність проведення систематичної роз’яснювальної роботи та вжитих заходів, несанкціонована торгівля ще не зникла з міських вулиць.

Харчові продукти, які реалізуються на стихійних ринках, законодавчо визначені як завідомо небезпечні та непридатні до споживання людиною та несуть певну шкоду її здоров’ю.

Відповідно до Кодексу України про адміністративні правопорушення, за здійснення незаконної торгівлі з рук у невстановлених місцях передбачено адміністративну відповідальність за ст. 160 – торгівля в містах з рук на вулицях, площах, у дворах, під’їздах, скверах та в інших невстановлених місцях. Але це чомусь не зупиняє  продавців.

Відповідь є! Адже попит  завжди породжує пропозицію!

Так чому так багато споживачів надають перевагу продуктам харчування, які реалізують із землі, не замислюючись про якість та саме головне безпеку цих продуктів, ким та в яких умовах вони виготовлені, де зберігались і як транспортувались?

Можливо тому, що більшість ніколи не замислювалися над небезпекою споживання продуктів сумнівного походження, що може спричинити небезпечні гострі кишкові отруєння, інфекційні захворювання та завдати непоправної шкоди здоров’ю, бо походження таких продуктів нікому не відоме:

  • продукти харчування, що реалізуються в таких умовах, не проходять лабораторний контроль, не мають відповідного маркування, чим споживач позбавлений свого права щодо інформації про склад харчового продукту не упаковані належним чином;
  • неможливо перевірити чи проконтролювати їх безпечність, визначити терміни реалізації, особливо це стосується м’ясних, рибних та молочних продуктів, які вимагають особливих умов зберігання;
  • продавці стихійних ринків не проходять обов’язкового профілактичного медичного огляду, а отже можуть хворіти або бути носіями шлунково-кишкових, вірусних та інших інфекційних захворювань;
  • ви придбаєте продукти, на яких осідає бруд, з-під ніг перехожих та від проїзджаючих машин;
  • претензії пред’явити нікому, тому що людина, яка торгує, сьогодні може бути на ринку, а завтра вже ні. Винним буде лише той, хто придбав небезпечні продукти на стихійних ринках, спокусившись на ціну чи привабливий вигляд товару, як здається на перший погляд.

Більше того, торгових місць на спеціально обладнаних ринках м. Полтави сьогодні вистачає, на яких створені відповідні гігієнічні умови, працюють усі відповідні служби лабораторного та державного інспекторського контролю, які перевіряють продукцію, починаючи з м’яса та риби, а закінчуючи крупами та фруктами.

Але на дорозі не треба сплачувати за оренду торгового місця, ринковий збір, там великі потоки людей, можна торгувати, не проходячи продукцією обов’язкового лабораторного дослідження та і перед споживачем за якість продукції відповідати не потрібно, одне чарівне слово «домашнє» творить дива!

А тому, щоб про новорічні свята залишили приємні  спогади, Головне управління Держпродспоживслужби в Полтавській області  рекомендує та наголошує:

– не купувати харчові продукти у невстановлених для торгівлі місцях (з рук, з афальту, із землі, тощо);

– м’ясо та інші продукти забою тварин підлягають обов`язковій ветеринарно-санітарній експертизі, яку проводять тільки в державних установах – лабораторіях ветеринарно-санітарної експертизи, та мають відповідні відбитки позначок прридатності. Це і є гарантією придбання якісної і безпечної продукції для споживача;

– придбавати харчові продукти у операторів ринку,  які мають відповідні експлуатаційні дозволи у сфері своєї діяльності чи/або пройшли державну реєстрацію;

– уважно вивчати інформацію про харчовий продукт, маркування, перевіряти терміни придатності до споживання харчових продуктів, за найменших сумнівів щодо якості та безпечності – не купувати такі продукти;

– не купувати м’ясні, рибні, кондитерські вироби, консервовані продукти, виготовлені в домашніх та інших невідомих умовах;

– придбавати смаколики на пересувних торгових лавках, палатках дозволяється, але за умови дотримання ними вимог чинного законодавства.

Перейти до вмісту