Ви тут:
Суспільство 

Юридичні консультації з діяльності друкованих ЗМІ. Якщо відмовили на запит про доступ до публічної інформації-2

Юридичні консультації з діяльності друкованих ЗМІ. Якщо відмовили на запит про доступ до публічної інформації-2

На запитання відповідає медіаюрист проектів Тернопільського прес-клубу   Ігор ФЕДОРЕНКО.  В цій публікації  – продовження відповіді на запитання, чи може редакція оскаржити відмову на запит  про доступ до публічної інформації.  Отже, в продовження теми оскарження порушення права на доступ до публічної інформації детально зупинимося на зверненні до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини. Уповноважені особи секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини або представники Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, відповідно до пункту 8-1 частини першої статті 255 Кодексу України про адміністративні правопорушення, мають право складати протоколи про порушення Закону України “Про доступ до публічної інформації”

На офіційному веб-сайті  Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини є цілий розділ «Право на інформацію», який знаходиться за посиланням http://www.ombudsman.gov.ua/ua/page/informright/. Згідно з Порядком подання звернення до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини такі звернення подаються у письмовій формі. На звернення до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини поширюються загальні вимоги, передбачені статтею 5 Закону України «Про звернення громадян».  Письмове звернення надсилається поштою або передається громадянином до відповідного органу, установи особисто чи через уповноважену ним особу, повноваження якої оформлені відповідно до законодавства. Письмове звернення також може бути надіслане з використанням мережі Інтернет, засобів електронного зв’язку (електронне звернення).

 Письмові звернення до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини надсилаються за адресою: вул. Інститутська, 21/8, м. Київ, 01008, а електронні звернення – на електронну пошту  [email protected]. Електронне звернення необхідно оформляти згідно з вимогами оформлення письмового звернення.

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини не розглядає направлені на електронну адресу звернення, що надіслані у вигляді додатку до електронного листа. У такому випадку заявнику необхідно буде з’явитись до Секретаріату Уповноваженого та підписати таке звернення. У зверненні має бути зазначено прізвище, ім’я, по батькові, місце проживання громадянина, викладено суть порушеного питання, прохання чи вимоги. Письмове звернення повинно бути підписано заявником із зазначенням дати. В електронному зверненні також має бути зазначено електронну поштову адресу, на яку заявнику може бути надіслано відповідь, або відомості про інші засоби зв’язку з ним. Застосування електронного цифрового підпису при надсиланні електронного звернення не вимагається.

В прохальній частині звернення  необхідно просити притягти посадових осіб розпорядника інформації до відповідальності за статтею 212-3 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Ця стаття передбачає відповідальність у вигляді накладення штрафу на посадових осіб від двадцяти п’яти до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян за порушення Закону України “Про доступ до публічної інформації”, а саме – необґрунтоване віднесення публічної інформації до інформації з обмеженим доступом, ненадання відповіді на запит на інформацію, ненадання інформації, неправомірна відмова в наданні інформації, несвоєчасне або неповне надання інформації, надання недостовірної інформації.

Також звернутися до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини можна на офіційному веб-сайті, заповнивши форму електронного звернення за посиланням http://www.ombudsman.gov.ua/ua/page/applicant/file-a-petition-to-the-commissioner/.

   Консультації надаються в рамках виконання проекту Тернопільського прес-клубу «Сприяння медіа реформам та розвитку регіональної журналістики» за підтримки «Медійної програми в Україні», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) і виконується міжнародною організацією Internews.

    Запитання можна попередньо надсилати на таку електронну адресу – [email protected]

Перейти до вмісту