Ви тут:
PROвсе здоров’я Суспільство 

Як зробити зимовий відпочинок для дитини безпечним: поради Уляни Супрун

Як зробити зимовий відпочинок для дитини безпечним: поради Уляни Супрун

Щойно надворі випадає сніг, малеча біжить малювати “янголів” та кататися на санчатах. Для дітей зима та сніг — це багато приємних емоцій. Натомість для батьків це може означати додатковий клопіт, адже потрібно подбати про захист та безпеку дітей у дещо складніших умовах.

Ексміністерна МОЗ Уляна Супрун надає декілька порад як зробити зимовий відпочинок для дитини безпечним.

“Дотримуючись цих простих правил та здорового глузду, збережете здоров’я своїх малюків та матимете менше клопоту цієї зими”, – зазначає Супрун.

 – Передусім варто подбати про те, щоб дитині надворі було тепло та комфортно. Вдягати потрібно кілька шарів одягу, аби за потреби верхній можна було зняти. Водночас, є правило, що дитині потрібно на один шар одягу більше, аніж дорослій людині.

 – Під час прогулянки регулярно перевіряйте, чи одяг на дитині є сухим та теплим. Якщо курточка, штани або взуття намокли, дитину потрібно відразу завести в тепле приміщення та обігріти.

 – Не гуляйте з маленькими дітьми за температури нижче -10°C. Дітям старшого віку не варто гуляти за температури, нижчої −25°C.

 – Стежте за тим, щоб дитина не перемерзла. Дитяча шкіра замерзає значно шввидше, аніж у дорослих. Про те, що це все ж сталося може свідчити слабкість та сонливість малюка, нерозбірлива мова та незграбність. У такому разі потрібно повернутися додому та помістити малюка в теплу (але в жодному разі не гарячу) ванну.

 – Не залишайте дітей без нагляду. І хоча ця порада є абсолютно універсальною, взимку вона стає особливо актуальною.

 – Поясніть дітям, чому не варто торкатися язиком холодного металу. Ця порада також досі актуальна, хоча й виглядає доволі банальною.

 – Малюкам також не варто гратися в сніжки чи кататися на санчатах біля води, особливо, якщо вона лише щойно замерзла. У такий період не можна бути певними щодо міцності криги. Також варто вдягати захисні шоломи під час катання на ковзанах.

 – Що стосується гри в сніжки, то наприклад, Канадська асоціація педіатрів не радить дітям гратися в сніжки через високий ризик травмування. Нікому не хочеться бути скруджами, що вкрали святкові розваги в малюків, але все ж будьте уважні. Дійсно не варто гратися в сніжки, якщо сніг дуже щільний чи трохи підтанув, а відтак на морозі може перетворитися на кригу. Також поясніть дитині, чому не можна загортати камічники в сніжки.

Перейти до вмісту