Ви тут:
PROвсе Суспільство 

Як харчуватися на свята, – поради дієтолога

Як харчуватися на свята, – поради дієтолога

На Новий Рік, Різдво, Святий вечір ми, на жаль, з’їдаємо більшу кількість їжі, ніж у повсякденному житті. Звичайно, для організму це напруження. Пропонуємо вам поради від дієтологині з Кропивницького, лікаря-гастроентеролога Вікторії Шевчук про те, як правильно харчуватися у свята, щоб зберегти здоров’я.

В першу чергу лікарка радить старатися на свята не переїдати, повідомляє gre4ka.info.

— Бажано напередодні того як збираєтесь влаштувати свято, зробити якусь розгрузку. Хоча б один-два дні постаратися не їсти висококалорійну їжу. Не пити солодку воду, не їсти салати з майонезом, не переїдати кондитерськими виробами. Це все дає навантаження на шлунково-кишковий тракт,— каже Вікторія.

Готуйте страви без майонезу та пийте багато води

— Звичайно, на свята люди будуть їсти не зовсім дієтичну їжу. Я рекомендую, по-перше, в раціоні на свята менше приділяти увагу стравам з майонезом, особливо нашим олів’є і подібному. Від цього варто вже відмовлятись, все таки зараз в продажі є достатня кількість овочів, фруктів можна приготувати страви й без майонезу,— радить лікарка.

Рекомендується їсти м’ясо, рибу з великою кількістю овочів. Це не буде давати навантаження на шлунково-кишковий тракт.

Вікторія також радить пити достатню кількість води.

— Наприклад, перед тим як починається свято випити дві склянки води. Це заповнить об’єм шлунку і менше з’їсте, ніж хотілося,— каже дієтологиня.—Ну і звичайно не зловживати їжею, яка висококалорійна – це і торти, і кондитерські вироби, і хлібобулочні, бутерброди тощо.

За потреби пийте ферменти

Якщо людина п’є алкоголь, який підвищує апетит, з’їдається на свята більша кількість їжі ніж зазвичай. Тому лікарка радить вживати ферменти.

— Я, як гастроентеролог, рекомендую в таких випадках вживати ферменти. Всі знають, що є такі препарати як «Панкреатин», «Мезим», «Креон». Якщо знаєте, що йдете в гості й будете їсти більше, рекомендується під час їжі вживати одну-дві капсули одного з цих препаратів,— розповідає Вікторія.

При цьому покращується засвоювання їжі й не буде навантаження в першу чергу на підшлункову залозу, яка виділяє ферменти, щоб перетравити всю цю їжу.

Обирати для святкового меню більш корисні страви

Вікторія рекомендує, щоб не було переїдання, запікати будь-яке м’ясо із великою кількістю овочів. Наприклад, можна приготувати буженину.

До речі, можна їсти холодець – це також вважається корисною стравою, тим паче, що ми готуємо його переважно на свята. Головне не зловживати кількістю.

—Найбільше навантаження на шлунково-кишковий тракт дають комплексні салати, в яких мішаються всі продукти, які несумісні. Олів’є вважається дуже некорисним продуктом. Там в складі білки, жири, вуглеводи і вони один одного накопичують, впливають на органи травлення, та на підшлункову залозу в першу чергу,—додає лікарка.

І рекомендує замість олів’є зробити овочеві салати.

—У зимовий час є і пекінська капуста, помідори й зелені достатньо. Можна зробити мікс салатів і заправити їх не майонезом, а оливковою олією або якоюсь іншою. Дуже корисна квашена капуста, салати з буряка.

Також можна зробити сирні тарілки — це дуже корисно.

— Рекомендую, щоб на столі були якісь фрукти, сухофрукти, горішки — це теж їжа, яка не калорійна, але вона в якійсь мірі покращує процес травлення, не дає навантаження на шлунково-кишковий тракт.

Купуйте корисні солодкі подарунки дітям

Зазвичай, на новорічні свята дітям дарують велику кількість солодощів, які не завжди якісні. Їх можна замінити різноманітними фруктами, зефіром чи мармеладом.

— Я думаю, діти не відмовляться і від мандарин. Так само є хурма, грейпфрути. Також є мармелад, зефір – це продукти, які менш калорійні, вони вважаються більше корисними, тому що мармелад приготований з сиропів, а не барвників. Це корисніше, ніж шоколад, який має низьку кількість какао,— розповідає Вікторія.

Надавайте перевагу фруктам: мандарини, грейпфрути, яблука, груші, помело, виноград.

— Якщо немає алергії на екзотичні фрукти, то дітям не протипоказано. Є діти, які страждають на алергію, то звичайно їм ці продукти бажано не вживати. Але їм солодощі з алергенами в першу чергу їсти не рекомендується,— додає лікарка.

Також дуже корисно варити узвар з сухофруктів. В тому числі й для святкового столу.

— Це продукти, які будуть трошки насичувати організм корисними речовинами, мінералами, вітамінами. І не будуть давати калорії, не відчуєте перенасичення шлунку.

Перейти до вмісту