Ви тут:
здоров’я Суспільство 

Українці споживають солі вдвічі більше норми, – Асоціація дієтологів України

Українці споживають солі вдвічі більше норми, – Асоціація дієтологів України

Асоціація дієтологів України оприлюднила результати дослідження, в якому розглянула реальне споживання солі українцями з їжею.

Виявилося, що середньостатистичний українець щодня перевищує рекомендовану кількість солі майже в два рази – 9,7 г замість допустимих 5 г (рекомендація Всесвітньої організації охорони здоров’я).

Чоловіки зловживають більше

Асоціація дієтологів України повідомляє, що чоловіки в середньому споживають солі на 17% більше, ніж жінки: 10,7 г проти 8,9 г

Звідки зайва сіль?

За інформацією дослідників, більше половини споживаної українцями солі (59%) надходить в складі технологічно оброблених харчових продуктів. А ось інша половина (41%) використовується при приготуванні і досолюванні страв.

П’ять небезпечних продуктів

Дієтологи визначили п’ять груп продуктів, які є основним джерелом солі (в сукупності 78%) в харчуванні українців:

  • хліб та інші вироби з борошна (43%);
  • овочеві консерви (12%);
  • оброблені м’ясні продукти (9%);
  • солодка випічка (8%);
  • оброблені рибні та морепродукти (6%).

Високий тиск і рекордна смертність

Дієтологи попереджають, що значне перевищення рекомендованої кількості солі в харчуванні небезпечне для здоров’я, перш за все, тим, що є потужним фактором підвищення кров’яного тиску і самої високої смертності в Європі від серцево-судинних захворювань.

Рекомендації дієтологів і кардіологів

Зменшення споживання солі до рекомендованих 5 грамів на добу, кажуть лікарі, призведе до суттєвого зменшення серцево-судинних захворювань і смертності від інфарктів та інсультів. Вибір харчових продуктів з меншим вмістом солі, обмеження її застосування при приготуванні страв забезпечить досягнення цієї мети.

Рецептури хліба та інших борошняних виробів, включаючи рецептуру солодкої випічки, овочевих консервів, м’ясних і рибних оброблених продуктів доцільно переглянути з метою зменшення вмісту солі.

Домогосподаркам і господарям слід використовувати менше солі при приготуванні страв з картоплі і яєць, супів, овочевих салатів, в тому числі за рахунок більшого використання спецій і зелені для кращого смаку таких страв.

У рекомендаціях щодо “Сольової дієти” Асоціація дієтологів України, спільно з Асоціацією кардіологів України, рекомендує замість звичайної солі в харчуванні використовувати сіль зі зниженим вмістом натрію (в складі 30% хлориду калію і 70% хлориду натрію).