Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

У Пирятині не вистачає лікарів: потрібно щонайменше 2 педіатри та 3 сімейні

У Пирятині не вистачає лікарів: потрібно щонайменше 2 педіатри та 3 сімейні

У Пирятині багато мешканців не охоплено медичною допомогою, бо лікарів не вистачає. Пирятинський центр первинної медико-санітарної допомоги потребує 2 педіатрів та 3-4 сімейних лікарів. Однак медичні працівники намагаються надавати послуги всім, хто цього потребує.

Про це розповіла керівник Пирятинського центру первинної медико-санітарної допомоги Ірина Дядькова під час засідання робочої групи у складі керівництва міської та районної рад, профільних депутатських комісій, депутатів Полтавської обласної ради, керівників комунальних підприємств „Пирятинська центральна районна лікарня“ та „Пирятинський центр первинної медико-санітарної допомоги“, повідомили в Пирятинській міськраді.

Вона проаналізувала роботу закладу в умовах реформування та повідомила, що на даний час загальна кількість декларацій, підписаних сімейними лікарями з громадянами, становить 16 871, з них по місту — 10 281.

Директор Пирятинської центральної районної лікарні Олександр Гаркавенко проінформував, що у квітні 2019 року комунальне підприємство уклало договір з Національною службою здоров’я та почало працювати за принципом „кошти за пацієнтом“, а це 650 грн за людину. Проте цих коштів вистачає лише на оплату праці. Енергоносії та поточні видатки фінансуються з місцевих бюджетів. Так, протягом 2019 року з бюджету міської об’єднаної територіальної громади на потреби Пирятинської ЦРЛ було виділено понад 2,5 мільйони гривень.

Також Олександр Гаркавенко повідомив, що з 01 квітня 2020 року зміняться умови взаємовідносин районних лікарень з Національною службою здоров’я: вимоги до закладів, які можуть надати вторинну допомогу, підвищуються. Якщо ці вимоги не буде виконано, Національна служба здоров’я не буде здійснювати плату за лікування хворого в тому чи іншому відділенні Пирятинської ЦРЛ. Зокрема, медичний заклад повинен пройти інформатизацію, облаштувати кожне робоче місце комп’ютерною технікою та встановити медичну інформаційну систему для реєстру пацієнтів стаціонару та поліклінічного відділення. Також підвищуються вимоги до медичного та кадрового забезпечення.

У підсумку обговорення міський голова Пирятина Олексій Рябоконь зазначив, що сьогодні необхідно чітко розуміти, які послуги зможуть надати пацієнтам наші медичні заклади відповідно до нових вимог реформи. Запропонував районній раді, як засновнику, спільно з керівниками комунальних підприємств визначитися з пріоритетними напрямками діяльності та напрацювати стратегію розвитку.

Перейти до вмісту