Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

У Полтаві відбувся семінар ОЕСР «Вдосконалення місцевих стратегій залучення інвестицій»

У Полтаві відбувся семінар ОЕСР «Вдосконалення місцевих стратегій залучення інвестицій»

Актуальність та ефективність інвестиційної політики на усіх етапах інвестиційного циклу і механізми поліпшення нинішнього інвестиційного клімату на регіональному рівні та підвищення цільових показників у пріоритетних галузях. Саме такі питання розглянули на семінарі ОЕСР «Вдосконалення місцевих стратегій залучення інвестицій», що відбувся учора у приміщенні Полтавського художнього музею.

Як зазначили у Полтавській міській раді, семінар спрямований на підтримку реалізації реформи децентралізації в Україні шляхом розбудови спроможності державного сектора на субнаціональному рівні, зокрема в місті Полтаві, у сфері планування, реалізації та моніторингу інвестиційних проектів у різних секторах економіки.

Як розповіла відповідальний менеджер за Україну, Секретаріат з глобальних відносин, ОЕСР Габріела Міранда, на семінарі представили інструментарій самооцінки ОЕСР і продемонстрували те, як він дозволяє на регіональному рівні оцінити ефективність роботи в контексті реалізації 12 принципів дій щодо забезпечення ефективних державних інвестицій на всіх рівнях державного управління таким чином, щоб сприяти місцевому розвитку та задовольнити потреби місцевих зацікавлених сторін.

– Якщо слідувати незалежній виробничій практиці, державні інвестиції можуть стати потужним інструментом для прискорення зростання і створення необхідної інфраструктури для залучення приватних інвестицій, – зазначила Габріела Міранда.

Окрім інструментарію, на семінарі також розглянули досвід Полтави, проаналізували діяльність місцевої влади з точки зору вищезазначених принципів, виявили потенційні недоліки, які можна усунути, порівнявши досвід інших міст країн-членів ОЕСР, зокрема Латвії та Словацької Республіки, які зіткнулися з аналогічними проблемами.

У семінарі взяли участь представники Полтавської міської ради, а також сусідніх міст, представники новообраних органів управління об’єднаних територіальних громад, Міністерства розвитку громад та території України, представники Асоціації об’єднаних територіальних громад і Асоціації міст України.

У ході обговорень, спікери підняли питання про роль державних інвестицій на всіх рівнях державного управління у підтримці місцевого розвитку та обмінялися досвідом щодо впровадження належних практик координованого планування та здійснення інвестицій на національному та субнаціональному рівнях для задоволення як потреб суспільства, так і потреб бізнесу.

– Захід дійсно дуже цікавий та корисний для Полтави. Сьогодні в місто заходять м’які інвестиції, що мають під собою підґрунтя – навчання, вивчення кращих практик та роботу експертів. Полтава у 2018 році затвердила Концепцію інтегрованого розвитку «Полтава-2030». Це стратегія розвитку міста до 2030 року. Тепер на її базі можна вибудовувати стратегію інвестування у місто коштів різного ґатунки, тобто це можуть бути кошти міського бюджету, державного, міжнародних донорів, це можуть бути і кошти підприємців міста. Тому сьогодні нам дуже важливо почути як це роблять у містах Європи. Сьогодні, в першу чергу, перед нами стоїть великий виклик, бо інвестиції хочуть залучати практично усі обласні центри, міста районного значення. Тому ми запросили компанію ОЕСР, яка є лідером у світі, аби вони поділилися досвідом, – розповів директор КО «Інститут розвитку міста» Юрій Левченко.

Нині Полтава активно працює у напрямку залучення іноземних інвестицій. А такі семінари дадуть поштовх для пришвидшення реалізації багатьох проектів.

– Це для нас нові знання, новий досвід. Я не розраховую на моментальний результат, але очікую, що цей досвід пізніше буде реалізований під час залучення інвестицій. Я сподіваюся, що ми будемо реалізовувати проекти, які створюватимуть нові робочі місця та сприятимуть підвищенню економіки нашого міста та країни вцілому. Я переконаний, що наші дії сприятимуть підвищенню кредитного рейтингу міста і до нас зайдуть більш серйозні гравці на ринку міжнародних інвестицій. І те, що до нас завітала серйозна світова організація ОЕСР, говорить про те, що ми стаємо ближче до Європи, стаємо частиною глобальної економіки і на Полтаву звертають увагу, – наголосив перший заступник міського голови Ігор Федій.

Наразі місто співпрацює з Проектами ПРОМІС та GIZ. У майбутньому їх перелік планують розширити.

Концепція інтегрованого розвитку міста налічує більше 50 проектів і зараз ми працюємо над їх реалізацією. Залучення інвестицій – це добробут на комфорт мешканців, розвиток міста і підтримка бізнесу. Ми працюємо над тим, аби створити такий клімат, щоб інвестору було цікаво, щоб він вкладав кошти у виробництво та підприємства, а бюджет міста поповнювався, – підсумувала заступник міського голови Тетяна Юрченко.

Довідково: Організація економічного співробітництва та розвитку – це унікальний форум, у рамках якого органи влади співпрацюють задля вирішення економічних, соціальних та екологічних завдань глобалізації. ОЕСР також концентрує зусилля на розумінні потреб органів влади та наданні їм підтримки в реагуванні на нові процеси і проблеми, зокрема у сфері корпоративного управління, економіки, що базується на інформації, щодо проблем, пов’язаних зі старінням населення. Організація надає платформу для порівняння досвіду реалізації політики, пошуку розв’язання спільних проблем, виявлення належної практики і роботи з координації внутрішньої та міжнародної політики. До країн-членів ОЕСР належать: Австралія, Австрія, Бельгія, Канада, Чилі, Чеська Республіка, Данія, Естонія, Фінляндія, Франція, Німеччина, Греція, Угорщина, Ісландія, Ірландія, Ізраїль, Італія, Японія, Корея, Латвія, Литва, Люксембург, Мексика, Нідерланди, Нова Зеландія, Норвегія, Польща, Португалія, Словацька Республіка, Словенія, Іспанія, Швеція, Швейцарія, Туреччина, Велика Британія та Сполучені Штати Америки, Європейський Союз також бере участь у роботі ОЕСР.

Комітет ОЕСР з політики у сфері регіонального розвитку був створений у 1999 році з метою визначення територіальних проблем і надання органам влади допомоги в оцінюванні та вдосконаленні територіальної політики. У рамках своїх поточних повноважень Комітет має на меті стати головною міжнародною платформою, яка дозволить виробникам рішень високого рівня визначати, обговорювати, розробляти та поширювати свої концепції політики регіонального розвитку, які враховують місцеві умови, є багаторівневими та багатогалузевими, конструктивними та інноваційними. Комітет шукає шляхи підвищення рівня благополуччя і якості життя в регіонах усіх типів – як у містах, так і в сільській місцевості – а також збільшення свого внеску в національну результативність та формування більш інклюзивного і життєздатного суспільства.

Перейти до вмісту