Ви тут:
Полтавщина Прес-релізи Суспільство 

“Призупинення реєстрації податкових накладних/ розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних”, – Алла Рябкова

Призупинення реєстрації податкових накладних/ розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних”, – Алла Рябкова

Якщо реєстрація податкової накладної зупинена, то які документи повинен подати платник податку до контролюючого органу?

Платнику податку необхідно подати письмові пояснення стосовно підтвердження інформації, зазначеної у податковій накладній / розрахунку коригування, реєстрація якої зупинена, а також копії первинних документів, зокрема:

договори, (зовнішньоекономічні контракти), з додатками до них;

довіреності, акти керівного органу платника податку, якими оформлені повноваження осіб, які одержують товари (роботи/послуги) в інтересах платника податку для здійснення операції;

первинні документи щодо постачання/придбання товарів/послуг, зберігання і транспортування, навантаження, розвантаження продукції, складські документи (інвентаризаційні описи), у тому числі рахунки-фактури/інвойси, акти приймання-передачі товарів (робіт, послуг) з урахуванням наявності певних типових форм та галузевої специфіки, накладні;

розрахункові документи та/або банківські виписки з особових рахунків;

документи щодо підтвердження відповідності продукції (декларації про відповідність, паспорти якості, сертифікати відповідності), наявність яких передбачена договором та/або законодавством;

інші документи (виходячи із особливостей конкретних господарських операцій).

Якщо податкова накладна складена на реалізацію неплатнику ПДВ, чи можливе зупинення її реєстрації?

Реєстрація податкових накладних / розрахунків коригування, які не надаються отримувачу (покупцю), тобто неплатнику ПДВ, не зупиняється. Вони підлягають безумовній реєстрації в Реєстрі.

В який термін платник податку має право подати до контролюючого органу письмові пояснення та копії документів в разі зупинки реєстрації податкової накладної?

письмові пояснення та копії документів, платник податку має право подати до контролюючого органу протягом 365 календарних днів, що настають за датою виникнення податкового зобов’язання, відображеного у податковій накладній / розрахунку коригування, реєстрацію якого було зупинено.

Чи можна подати письмові пояснення та копії документів в разі зупинки реєстрації податкової накладної / розрахунку коригування в паперовому вигляді?

Ні. Письмові пояснення та копії документів, платник податку подає до контролюючого органу виключно в електронній формі засобами електронного зв’язку з урахуванням вимог Законів України “Про електронні довірчі послуги”, “Про електронні документи та електронний документообіг” та Порядку обміну електронними документами з контролюючими органами. Тому наголошую, що пояснення та копії документів подані платником в паперовому вигляді, контролюючим органом не розглядаються.

Що таке Таблиця даних платника податку та з якою метою платник податку подає її до контролюючого органу?

Таблиця даних платника податку на додану вартість це зведена у таблицю інформація, що подається платником податку до контролюючого органу щодо видів економічної діяльності відповідно до Класифікатора видів економічної діяльності, яка здійснюється платником податку та кодів товарів згідно з Українською класифікацією товарів зовнішньоекономічної діяльності та/або кодів послуг згідно з Державним класифікатором продукції та послуг, що придбаваються (отримуються) платником податку, ввозяться на митну територію України та/або постачаються.

В разі прийняття рішення контролюючим органом про врахування таблиці даних платника податку, то податкова накладна /розрахунок коригування, у яких відображена операція з кодом товарів згідно з УКТ ЗЕД та/або кодом послуги згідно з ДКПП, які враховані відповідно до таблиці, підлягають обов’язковій реєстрації в Реєстрі.

В який термін контролюючим органом приймається рішення про реєстрацію або відмову в реєстрації податкової накладної / розрахунку коригування в Реєстрі?

Протягом п’яти робочих днів, що настають за днем отримання пояснень та копій документів від платника податку.

Щодо платників податку, у яких обсяг постачання, зазначений в податкових накладних / розрахунках коригування, зареєстрованих в поточному місяці у Реєстрі, з урахуванням поданої податкової накладної / розрахунку коригування на реєстрацію в Реєстрі, більше 30 млн. гривень включно та/або які на дату зупинення реєстрації податкової накладної / розрахунку коригування в Реєстрі відповідали критеріям ризиковості платника податку, Комісією регіонального рівня приймається попереднє рішення про реєстрацію або відмову в реєстрації податкової накладної / розрахунку коригування та надсилається до комісії центрального рівня.

Комісія центрального рівня протягом семи робочих днів, що настають за днем отримання пояснень та копій документів, але не раніше отриманого рішення про реєстрацію або відмову в реєстрації податкової накладної / розрахунку коригування в Реєстрі комісії регіонального рівня, може прийняти інше рішення про реєстрацію або відмову в реєстрації податкової накладної / розрахунку коригування в Реєстрі. Прийняте комісією центрального рівня рішення надсилається платнику податку у порядку, встановленому статтею 42 ПКУ, а рішення Комісії регіонального рівня скасовується.

Який порядок оскарження рішень комісії контролюючого органу?

Рішення комісії регіонального рівня про відмову в реєстрації податкової накладної / розрахунку коригування в Реєстрі може бути оскаржено в адміністративному або судовому порядку.

Рішення комісії центрального рівня про відмову в реєстрації податкової накладної / розрахунку коригування в Реєстрі може бути оскаржено у судовому порядку.

Перейти до вмісту