Ви тут:
Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

Комісія облради з питань екології та природокористування розглянула стратегію розвитку Полтавщини та проєкт бюджету

Комісія облради з питань екології та природокористування розглянула стратегію розвитку Полтавщини та проєкт бюджету

11 грудня на засіданні постійної комісії Полтавської обласної ради з питань екології та раціонального природокористування першими питаннями, які розглядали депутати, стала стратегія розвитку Полтавської області на 2021-2027 роки та проєкт бюджету Полтавщини на 2020 рік.

Також члени комісії взяли до відома питання про внесення змін до обласної програми “Екологічні ініціативи Полтавської області на 2019-2021 роки”, “Про заснування премій Полтавської обласної ради” та ін.

Зокрема, постійна комісія заслухала питання “Про стратегію розвитку Полтавської області на 2021-2027 роки”.

“Полтавська область впродовж 2019 року розробляла стратегії розвитку регіонів. Цей документ необхідний, бо з наступного року вже всі кошти (державна підтримка та кошти міжнародної допомоги, проєктів) заходитимуть в область лише за умови відповідності напрямкам, технічним завданням, операційним та стратегічним цілям Стратегії розвитку. В процесі нашої роботи були визначені три стратегічні цілі: висока якість життя, комфортні умови та добробут населення; збалансована і конкурентно спроможна економіка; ефективне управління просторовим розвитком, забезпечення балансу екосистеми та охорони довкілля. Також цьогоріч є вимога Уряду, щоб всі стратегічні документи проходили стратегічну екологічну оцінку. Завдяки проєкту “Проміс” наша Стратегія розвитку пройшла стратегічну екологічну оцінку щодо впливу на екологічний стан в області. Маємо висновок, що наша Стратегія не матиме негативного впливу на довкілля в процесі її реалізації”, – розповіла директор Департаменту економічного розвитку, торгівлі та залучення інвестицій Полтавської ОДА Інна Іщенко.

Про принципові зміни в проєкті бюджету Полтавської області 2020 року порівняно з 2019 доповів директор Департаменту фінансів Полтавської облдержадміністрації Павло Кропивка.

“Загальний обсяг обласного бюджету на 2020 рік порівняно з 2019-м скоротився з 9 млрд 200 млн грн до 4 млрд 600 млн грн. Це пов’язано з тим, що Уряд вніс зміни у порядок фінансування державних гарантій щодо соціального захисту населення: фінансування пільг, субсидій, державних допомог сім’ям з дітьми та пільгового перевезення. Всі ці виплати виключені з місцевих бюджетів як непритаманні їм. Раніше вони через місцеві бюджети проходили транзитом і таким чином штучно збільшувався й обсяг місцевих бюджетів. Крім того, цьогоріч лише на перший квартал передбачена медична субвенція. З 1 квітня цього року практично всі заклади охорони здоров’я фінансуватимуться через Національну службу здоров’я України. Також відмінним є збільшення обсягу Дорожнього фонду з 800 млн грн до 1 млрд 300 млн грн. Крім цього, видатки розвитку в 2019 році були 1 млрд 100 млн грн, а в проєкті 2020 року – це 1 млрд 300 млн грн. Вони складуть 30% загального обсягу обласного бюджету. Екологічні видатки в бюджеті області передбачені в загальній сумі 63 млн грн за рахунок екологічного податку і штрафних санкцій; це спеціальний фонд”, – сказав Павло Кропивка.

Питання раціонального використання лісів і лісових насаджень Полтавської області члени комісії вирішили рекомендувати зняти з розгляду на чергову сесію та доопрацювати його.

Члени комісії також рекомендували внести зміни до рішення сесії “Про заснування премій” Полтавської обласної ради. Зокрема, додати премію імені Олени Байрак – науковця, доктора біологічних наук, професора, члена Ради ботанічних садів і дендропарків України.

“Вона наша землячка і просто унікальна людина, яка не тільки працювала в сфері біології, екології, але також є автором слів та музики понад 50 пісень. Вона має 50 навчально-методичних публікацій, 300 наукових статей, 15 монографій. Остання робота, яку вона зробила, – це чудовий дендропарк в санаторії-профілакторії “Омельник” (Кременчуцький район, – ред.) “Івушка”. Це яскравий приклад того, як людина вболіває за природу та екологію. Ця людина заслуговує, щоб ми пам’ятали її ім’я і брали приклад. Тому ми пропонуємо доповнити абзацом про премію імені Олени Байрак”, – сказав секретар комісії Василь Хоменко.

Підтримали члени постійної екологічної комісії і внесення змін та доповнень до обласної програми “Екологічні ініціативи Полтавської області на 2019-2021 роки”.

“Зміни, які пропонуються, – це збільшення фінансування проєктів-переможців у 2020-2021 роках на 1 млн грн. Цьогоріч було дуже багато заявок. Подано 158 проєктів і визначено 29 переможців. Також пропонується на 124 тис. грн збільшити заплановані видатки у зв’язку зі збільшенням кількості переможців та проведення підсумкових заходів. Також пропозиція передбачити кошти на утилізацію та вивіз небезпечних побутових відходів 500 тис. грн на два роки”, – доповіла  керівник справами Полтавської обласної ради Оксана Черкас.

Ці та інші питання постійна комісія обласної ради з питань екології та раціонального природокористування взяла до відома та рекомендувала винести на розгляд сесії Полтавської обласної ради.

Перейти до вмісту