Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

Понад 100 полтавок взяли участь у Жіночому батальйоні

Понад 100 полтавок взяли участь у Жіночому батальйоні

У селі Клюсівка, що неподалік Нових Санжар, на території дитячого закладу оздоровлення та відпочинку «Джерело» відбувся щорічний вишкіл військово-патріотичного проєкту «Жіночий батальйон».

Вибухи та постріли, а також сміх і голоси – переважно жіночі. У доброзичливій атмосфері панянки Полтавщини двічі на рік збираються, щоб зайнятися справами, які ще не так давно вважалися переважно чоловічими: армійський рукопашний бій та «вуличний» самозахист, воєнізоване орієнтування та пошуковий квест, бойові завдання десантно-штурмових військ, повідомляють у Полтавській ОДА.

Проєкт передбачає і навчання сучасним навичкам тактичної медицини та домедичної допомоги потерпілому.

«Я регулярно приїжджаю на навчання «Жіночого батальйону» і це вже п’ятий раз, – говорить студента університету «Полтавська політехніка» Ірина Остапенко, – щоб освіжити знання, набути нових навичок. Це може кожному знадобитися в повсякденному житті у різних критичних ситуаціях. І в наш час це знадобиться кожному, якщо доведеться встати на захист нашої держави. Кожна людина має володіти такими навичками».

Ідея про «Жіночий батальйон» виникла ще у 2014 році. Тоді і розпочалися навчання. Із самого початку проєкт підтримувала Полтавська обласна рада та облдержадміністрація. Він має статус обласного військово-патріотичного заходу.

Традиційні організатори – Управління у справах сім’ї, молоді та спорту облдержадміністрації та Полтавська обласна громадська органызація «Військово-спортивний центр «Воїн».

«Серед нинішніх учасниць багато нових облич, – говорить координатор і ініціатор проєкту Марина Засенко. – Ті дівчата, які вже проходили вишколи отримують сертифікати молодших інструкторів, і вже сьогодні самі проводять заняття. Найбільше допомагає з інструкторами центр «Воїн», також приєдналась Національна гвардії України. Кожного року ми маємо спеціалізацію і отримуємо допомогу від відповідних військових частин. Цього разу це військово-десантні війська».

Начальник військової частини №3052 Віталій Кривич традиційно на навчаннях ділиться майстерністю рукопашного бою, затримання злочинців.

«Жінки все схоплюють швидко, – говорить Віталій Кривич. – Кажуть, що чоловік – голова, а жінка – шия. Але вони можуть бути не тільки «шиєю», а й нашими захисниками».

Вишкіл у «Жіночому батальйоні» проходять жінки віком від 18 років, які за станом здоров’я можуть тренуватися. Чимало учасниць проєкту стали професійними військовими. Траплялось, коли після підготовки у «Жіночому батальйоні» ставали захисницями у зоні бойових дій.

Архієпископ Полтавський і Кременчуцький Федір зазвичай вітає учасниць заходів «Жіночого батальйону». Був він і на відкритті навчань цієї осені. Зокрема, тому що вони відбуваються на території «Джерела», яким опікується Православна церква України».

«Україна за кількістю жінок у війську на другому місці у світі після Ізраїлю, – нагадав архієпископ. – Сьогодні умови для тренувань у таборі «Джерело» наближені до військових. І це дуже важливо. Ми були в зоні бойових дій, бачили бліндажі, наповненні мокрою холодною багнюкою, де змушені перебувати жінки, щоб нас захищати».

Проєкт «Жіночий батальйон» – це підтримка воїнів, що захищають Україну. Про це сказав начальник управління у справах сім’ї, молоді та спорту Олександр Буцький, який брав участь у зоні АТО.

«Сьогоднішній захід ювілейний – десятий, – сказав Олександр Буцький. – Радує, що кожного року до нього приєднуються все більше учасників, громадських і військових організацій. Програма стає цікавішою та складнішою».

У цьогорічних осінніх денний та нічних випробуваннях взяли участь 124 учасниці.

Перейти до вмісту