Ви тут:
PROвсе Суспільство 

Обережно, слизько: як уникнути травматизму під час ожеледиці

Обережно, слизько: як уникнути травматизму під час ожеледиці

Сьогодні на Полтавщині випав перший сніг. В обласному центрі натрусило понад 7 см. Проте зима приносить не лише приємний білий сніг і потріскування морозу під підошвами. Ожеледиця на дорозі змушує бути уважними не лише водіїв, а й пішоходів, адже ризик травмування, коли під ногами слизько, є надто високим.

Насамперед, щоб вберегти себе від падіння, слід звернути увагу на те, як правильно ходити. Намагайтесь йти малими кроками і не тримати руки в кишенях. Це допоможе вам пом’якшити удар в разі падіння. По-друге, слід подбати про взуття. Підошва повинна бути з ребристою підошвою, що значно зменшить ризик впасти. Якщо ви все ж таки обираєте взуття на підборах, то слід обирати стійкий невисокий каблук, а підошву проклеїти гумовою вкладкою або шипами. Якщо йти до майстра з ремонту взуття немає часу, то можна наклеїти на підошву пластир або шматочок наждачного паперу. Як варіант – змастити підошву клеєм “Момент” та поставити черевики на пісок.

Якщо ви все ж послизнулись, то падати слід правильно. Намагайтесь присісти, щоб зменшити висоту падіння, м’язи в момент падіння краще напружити, це допоможе уникнути пошкоджень кісток. Якщо біль після падіння дуже сильна, то краще звернутись до лікаря.

Ось кілька порад як вберегтися від падіння.

Перед виходом із будинку.
• Змайструйте на підошви та каблуки вашого взуття “льодоступи”:
– прикріпіть на каблук перед виходом шматок поролону (за розмірами каблука) або лейкопластиру;
– наклейте лейкопластир чи ізоляційну стрічку на суху підошву і каблук (хрест-навхрест або східцем) і перед виходом натріть піском (на один – два дні вистачає);
– натріть наждаковим папером підошву перед виходом, а краще прикріпіть його на підошву (але від води піщини наждакового паперу рано або пізно обсипаються);
– намажте на підошву клей типу “Момент” та поставте взуття на пісок, після цього сміливо виходьте на вулицю.
• Пам’ятайте, що кращими для льоду є підошви з мікропористої чи іншої м’якої основи та без великих каблуків.
• Людям похилого віку краще в “слизькі дні” взагалі не виходити з будинку. Але якщо потреба змусила, не соромтеся взяти палицю з гумовим наконечником або з шипом. Якщо у вас з собою торба, то вона повинна бути тільки такою, що можна носити через плече. Пам’ятайте, що дві третини травм люди старші 60 років одержують при падінні.
• Прогулянки вагітних жінок в ожеледицю без супроводження -небезпечні для здоров’я.
• Не виходьте без потреби на вулицю, якщо ви слабкі та неспритні. Зачекайте поки не приберуть сніг і не розкидають пісок на обмерзлий тротуар.
Як можна зменшити ризик травм у ожеледицю.
• Будьте напоготові про всяк випадок під час ходьби в такі дні – впасти.
• Ходіть не поспішаючи, ноги злегка розслабте в колінах, а ступайте на всю підошву; руки повинні бути не зайняті торбами; пам’ятайте, що поспіх збільшує небезпеку слизоти, тому виходьте із будинку не поспішаючи.
• При порушенні рівноваги – швидко присядьте, це найбільш реальний шанс утриматися на ногах.
• Падайте в ожеледицю з мінімальним збитком для свого здоров’я; відразу присядьте, щоб знизити висоту; у момент падіння стисніться, напружте м’язи, а доторкнувшись до землі, обов’язково перекотіться – удар, спрямований на вас, розтягнеться і витратить свою силу при обертанні.
• Не тримайте руки в кишенях – це збільшує можливість не тільки падіння, але і більш важких травм, особливо переломів.
• Обходьте металеві кришки люків; як правило, вони покриті льодом; крім того, вони можуть бути погано закріплені і перевертатися, що додає травмувань.
• Не прогулюйтеся з самого краю проїжджої частини дороги; це небезпечно завжди, а на слизьких дорогах особливо; можна впасти та вилетіти на дорогу, а автомобіль може виїхати на тротуар.
• Не перебігайте проїжджу частину дороги під час снігопаду та у ожеледицю; пам’ятайте, що у ожеледицю значно збільшується гальмовий шлях машини і падіння перед автомобілем, що рухається, приводить як мінімум до каліцтв, а можливо і до загибелі.
• Небезпечні прогулянки в ожеледицю в нетверезому стані; у стані сп’яніння травми частіше всього важкі, всупереч переконанню, що п’яний падає завжди вдало; у стані сп’яніння люди не так чутливі до болю і при наявності травми своєчасно не звертаються до лікаря, що завдає згодом додаткові проблеми та неприємності.
• Якщо ви впали і через деякий час відчули біль в голові, нудоту, біль в суглобах, утворилися пухлини – терміново зверніться до лікаря в травмпункт, інакше можуть виникнути ускладнення з поганими наслідками.
• Тримайтеся подалі від будинків – ближче до середини тротуару; взимку, особливо в містах, дуже велику небезпеку являють собою бурульки; найбільшу небезпеку бурульки становлять у період танення льоду та снігу.

За матеріалами Інтернетджерел

Перейти до вмісту