Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

Кременчуцький обласний онкологічний диспансер Полтавської обласної ради хочуть реорганізувати

Кременчуцький обласний онкологічний диспансер Полтавської обласної ради хочуть реорганізувати

На пленарному засіданні XL сесії Кременчуцької міської ради прийняте рішення «Про звернення депутатів Кременчуцької міської ради Полтавської області до голови Полтавської обласної ради Біленького О.Ю. та депутатів Полтавської обласної ради стосовно реорганізації комунального підприємства «Кременчуцький обласний онкологічний диспансер Полтавської обласної ради».

Про це повідомили у Кременчуцькій міській раді.

Міський голова Кременчука Віталій Малецький зазначив, що онкодиспансер у Кременчуці має бути збережено. Завдяки депутатам обласної ради від нашого міста рішення про реорганізацію комунального підприємства «Кременчуцький обласний онкологічний диспансер Полтавської обласної ради» знято з порядку денного обласної сесії, але кременчуцькі депутати все одно мають висловити свою позицію. Він наголосив, що кременчуцький онкодиспансер має бути юридичною особою, мати статус комунального підприємства обласного підпорядкування, отримувати фінансування з обласного бюджету, але знаходитися у Кременчуці, щоб впроваджувати в життя важливі медичні проекти.

ЗВЕРНЕННЯ

депутатів Кременчуцької міської ради Полтавської області

до голови Полтавської обласної ради Біленького Олександра Юрійовича та депутатів Полтавської обласної ради

Територіальна громада міста Кременчука вкрай стурбована ситуацією, що склалася навколо закладів охорони здоров’я обласного підпорядкування, розташованих в місті Кременчуці.

Так, на офіційному сайті Департаменту охорони здоров’я Полтавської обласної державної адміністрації оприлюднено проєкт рішення, що планується винести на розгляд чергової сесії Полтавської обласної ради, а саме: «Про реорганізацію комунального підприємства «Кременчуцький обласний онкологічний диспансер Полтавської обласної ради» шляхом приєднання до комунального підприємства «Полтавський обласний клінічний онкологічний диспансер Полтавської обласної ради». Даним рішенням планується реорганізувати комунальне підприємство «Кременчуцький обласний онкологічний диспансер Полтавської обласної ради» шляхом втрати статусу окремої юридичної особи та приєднання до комунального підприємства «Полтавський обласний клінічний онкологічний диспансер Полтавської обласної ради».

Комунальне підприємство «Кременчуцький обласний онкологічний диспансер Полтавської обласної ради» є закладом охорони здоров’я, заснованим на майні спільної власності територіальних громад, сіл, селищ і міст Полтавської області та переданим в управління Департаменту охорони здоров’я Полтавської обласної державної адміністрації (ідентифікаційний код ЄДРПОУ 01999559). Заклад здійснює свою діяльність згідно ліцензії Міністерства охорони здоров’я України на медичну практику, яка затверджена наказом Міністерства охорони здоров’я України від 21 березня 2019 року № 620 та акредитований обласною акредитаційною комісією 26 червня 2019 року, має першу категорію.

Комунальне підприємство «Кременчуцький обласний онкологічний диспансер Полтавської обласної ради» надає високоспеціалізовану онкологічну медичну допомогу мешканцям міста Кременчука та прилеглих районів Полтавської області з населенням понад 400 тис. чоловік. Захворюваність на рак за останні десятиріччя постійно зростає в усьому світі, а смертність від злоякісних новоутворень знаходиться на другому місці після серцево-судинних хвороб. Показники захворюваності на онкологічну патологію у місті Кременчуці складають 385,4 на 100 тис. населення, що вище, ніж по Полтавській області (375,8) та Україні в цілому (354,8), але завдяки злагодженій роботі працівників комунального підприємства «Кременчуцький обласний онкологічний диспансер Полтавської обласної ради» з лікарями інших закладів міста Кременчука, вдалося досягти зниження показників смертності від онкологічних захворювань у Кременчуці на 11,5 % на відміну від середніх показників по Україні.

Щорічно понад 700 кременчужанам вперше встановлюється діагноз – рак, загалом в комунальному підприємстві «Кременчуцький обласний онкологічний диспансер Полтавської обласної ради» знаходиться на диспансерному обліку понад 7000 онкологічних хворих.

Міста Кременчук, Горішні Плавні та прилеглі райони – це регіон з високою щільністю екологічно несприятливих підприємств, що прогностично призведе до ще більшого зростання онкологічної захворюваності в регіоні.

Щорічно кількість хворих, пролікованих у стаціонарному відділенні комунального підприємства «Кременчуцький обласний онкологічний диспансер Полтавської обласної ради» зростає. Так, якщо у 2011 році у диспансері було проліковано 2100 хворих, то вже у 2018 році 3312, а за 9 місяців 2019 року 3160 пацієнтів. Щорічно в диспансері проводиться понад 1200 амбулаторних операцій та понад 800 складних стаціонарних операцій під загальним знеболенням.

За останні 7 років кількість хворих, пролікованих хірургічним методом, збільшилась на 70 %.

На даний час комунальне підприємство «Кременчуцький обласний онкологічний диспансер Полтавської обласної ради» має лікувальну базу (капітально відремонтоване приміщення, сучасне медичне обладнання) та кадровий потенціал на високому європейському рівні. Завдяки цьому високоспеціалізована медична допомога надається згідно сучасних європейських стандартів, рівнозначна по складності з обласними онкологічними диспансерами, а деякі хірургічні втручання ексклюзивні для Полтавської області (пангістеректомія V типу, онкомамопластика при раку молочної залози та інші).

Діяльність комунального підприємства «Кременчуцький обласний онкологічний диспансер Полтавської обласної ради» економічно ефективна за рахунок високої якості медичної допомоги та швидкої реабілітації хворих. Щодо результатів лікування на рак, основним критерієм є п’ятирічне виживання хворих після лікування. В Кременчуці цей показник складає 65,5 %, середній по місту Полтаві – 64,7 %, по Полтавській області – 63,9 %, по Україні – 61,8 %.

Про високу якість хірургічного лікування також свідчать показники стаціонарної летальності – 0,3 %, що удвічі менше ніж середні по Україні!

У випадку приєднання комунального підприємства «Кременчуцький обласний онкологічний диспансер Полтавської обласної ради» до комунального підприємства «Полтавський обласний клінічний онкологічний диспансер Полтавської обласної ради» в умовах співпраці з Національною службою здоров’я України, заклад втратить автономність та економічні важелі для розвитку матеріально-технічної бази, що неминуче відобразиться на якості надання високоспеціалізованої медичної допомоги онкологічним хворим у регіоні та мотивації праці медичних працівників при виконанні своїх професійних обов’язків.

Одними із основних напрямків медичної реформи у державі, окреслених Кабінетом Міністром України, є проведення автономізації медичних закладів. Комунальне підприємство «Кременчуцький обласний онкологічний диспансер Полтавської обласної ради» виконало дану вимогу у січні 2019 року. Повноцінне існування та подальший розвиток комунального підприємства «Кременчуцький обласний онкологічний диспансер Полтавської обласної ради» можливе лише за умови збереження підприємством статусу юридичної особи. Позбавлення даного статусу та переведення диспансеру у статус відділення або філії комунального підприємства «Полтавський обласний клінічний онкологічний диспансер Полтавської обласної ради» призведе до втрати можливості керівництва приймати оперативні управлінські рішення, а це – крок назад у проведенні медичної реформи. Пацієнти – мешканці міста Кременчука та прилеглих регіонів будуть позбавленні надання високоспеціалізованої медичної допомоги в межах міста та будуть вимушені звертатись за допомогою у обласний центр на відстань понад 100 км.

Враховуючи на вищезазначене, Кременчуцька міська рада Полтавської області звертається до Вас з проханням виключити проект рішення Полтавської обласної ради «Про реорганізацію комунального підприємства «Кременчуцький обласний онкологічний диспансер Полтавської обласної ради» шляхом приєднання до комунального підприємства «Полтавський обласний клінічний онкологічний диспансер Полтавської обласної ради» з порядку денного чергової сесії Полтавської обласної ради.

Прийнято на пленарному засіданні

ХL сесії Кременчуцької міської ради

12 грудня 2019 року

Перейти до вмісту