Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

Кременчуцькі депутати просять уряд підтримати вітчизняних виробників

Кременчуцькі депутати просять уряд підтримати вітчизняних виробників

На пленарному засіданні XL Кременчуцької  міської ради депутати ухвалили рішення «Про звернення депутатів Кременчуцької міської ради Полтавської області до Прем’єр-міністра України щодо державної підтримки національних виробників».

У цьому зверненні кременчуцькі депутати просять уряд підтримати вітчизняних виробників, замовляти продукцію українських підприємств, які сплачують податки в Україні та дають роботу кільком тисячам працівників, повідомляють у міській раді.

Кременчуцька міська рада стурбована відсутністю системної підтримки національних виробників з боку держави, зокрема, в галузі машинобудування. Депутати вважають, що державна підтримка саме національних виробників дозволить збільшити обсяги податків, які надходять до бюджетів різних рівнів, створити нові робочі місця на українських підприємствах, покращити соціальне становище працівників підприємств та їх родин, а значить: досягти основних цілей.

ЗВЕРНЕННЯ

депутатів Кременчуцької міської ради Полтавської області до Прем’єр-міністра України щодо державної підтримки національних виробників

Серед ключових цільових індикаторів в Програмі діяльності Кабінету Міністрів України зазначені зростання економіки України, створення нових робочих місць, розвиток інфрастуктури, зокрема приведення у хороший стан основних доріг та активний розвиток залізниці тощо.

Кременчук – бюджетонаповнюючий, промисловий осередок Полтавської області, представлений потужними підприємствами нафтопереробної, паливно-енергетичної галузей, металургії, машинобудування, будівельної  індустрії, легкої та харчової промисловості тощо. Проте, майже на всіх підприємствах галузі машинобудування у 2019 році спостерігався спад виробництва, спричинений, серед іншого, і відсутністю державної підтримки національного виробника.

Серед найбільших бюджетоутворюючих кременчуцьких підприємств є машинобудівне підприємство з повним виробничим циклом –                    ПАТ «Крюківський вагонобудівний завод», який випускає вантажні та пасажирські вагони, швидкісні поїзди, ескалатори метро, комунальну техніку та інше.             

Міністерство інфраструктури України наразі розглядає питання розвитку рухомого складу Укрзалізниці та анонсує придбання 10 швидкісних поїздів у найближчі 5 років. Керівництво Мінінфраструктури вже провело зустріч з представниками компанії Hyundai, на якій обговорювалися питання модернізації рухомого складу залізниці. В той же час швидкісні поїзди виробництва ПАТ «КВБЗ» вже більше п’яти років успішно перевозять пасажирів. Наразі проходять випробування нового українського регіонального дизель-поїзда виробництва Крюківського вагонобудівного заводу.

Було б доцільно з боку Уряду розглянути питання розміщення державного замовлення саме на українському підприємстві, яке має повністю налагоджене виробництво та сервісне обслуговування швидкісних міжрегіональних поїздів, сплачує податки в Україні та дає роботу кільком тисячам працівників. Крім того, до виробництва вітчизняних сучасних поїздів залучені ще близько 180 українських підприємств.  

ПрАТ «Кредмаш» – провідний виробник асфальтобетонних заводів та запасних частин до них, а також спеціальних автотранспортних засобів. Продукція цього підприємства може використовуватися у сфері дорожнього будівництва, збільшення обсягів якого найближчими роками декларує Уряд.

ПрАТ «АвтоКрАЗ» – єдиний в Україні виробник великовантажних автомобілів, що має замкнутий технологічний цикл виробництва. Підприємство випускає самоскиди, сідельні тягачі, лісовози, спецтехніку, комунальну техніку та інше. Автомобілі КрАЗ можуть працювати на будівництві, у сферах дорожнього та комунального господарств, нафтогазовому комплексі, у Збройних Силах та підрозділах з надзвичайних ситуацій. Зараз підприємство перебуває в стані кризи через відсутність необхідної кількості замовлень, яка дала б можливість утримувати працівників та не допускати спаду виробництва.

ПАТ «Кременчуцький колісний завод» – сучасне спеціалізоване підприємство в сфері виробництва холодноштампованих сталевих коліс (колісних дисків) для автомобілів і сільськогосподарської техніки,             ПАТ «Кременчуцький сталеливарний завод» – ключовий виробник на сучасному ринку сталевого лиття. Продукція цих підприємств є також конкурентноздатною для загальнодержавних потреб, орієнтованою на потреби як внутрішнього ринку, так і на збільшення експортного потенціалу України.

Продукція кременчуцьких підприємств, яку можна використовувати для будівництва доріг в Україні, в розвитку інфраструктури, в різних сферах господарської діяльності та оборонному комплексі заслуговує на державні замовлення.

Депутати Кременчуцької міської ради Полтавської області стурбовані відсутністю системної підтримки національних виробників з боку держави, зокрема, в галузі машинобудування. Нерідкими є випадки, коли великі державні замовлення на виготовлення продукції машинобудування виконуються іноземними компаніями. Проте державна підтримка саме національних виробників дозволить збільшити обсяги податків, які надходять до бюджетів різних рівнів, створити нові робочі місця на українських підприємствах, покращити соціальне становище працівників підприємств та їх родин, а значить: досягти основних цілей, які задекларовані в Програмі діяльності Кабінету Міністрів України.

Прийнято на пленарному засіданні

XL сесії Кременчуцької міської ради

12 грудня 2019 року

Перейти до вмісту