Ви тут:
Полтавщина Прес-релізи Суспільство 

Чи можна використовувати феєрверки та салюти у Новорічну ніч, – розповіли в Регіональному центрі безоплатної вторинної правової допомоги

Чи можна використовувати феєрверки та салюти у Новорічну ніч, – розповіли в Регіональному центрі безоплатної вторинної правової допомоги

Наразі підготовка до новорічних свят у самому розпалі. Громадяни активно готуються до Новорічних свят вибирають ялинки, прибирають квартири, будинки, закуповують продукти харчування, готують подарунки рідним та близьким. Але дехто крім цього переліку звичних для підготовки свят справ замислюється над тим, щоб зробити свято більш яскравим придбавши феєрверки, петарди чи салюти.

Про те чи правомірно використовувати піротехнічні засоби під час святкувань читайте у чергових консультаціях фахівців Регіонального центру безоплатної правової допомоги у Полтавській області.

Законом України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» передбачено, що органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи, організації та громадяни при здійсненні будь-яких видів діяльності з метою відвернення і зменшення шкідливого впливу на здоров’я населення шуму, неіонізуючих випромінювань та інших фізичних факторів зобов’язані: здійснювати відповідні організаційні, господарські, технічні, технологічні, архітектурно-будівельні та інші заходи щодо попередження утворення та зниження шуму до рівнів, установлених санітарними нормами; забезпечувати під час роботи закладів громадського харчування, торгівлі, побутового обслуговування, розважального та грального бізнесу, культури, при проведенні концертів, дискотек, масових святкових і розважальних заходів тощо рівні звучання звуковідтворювальної апаратури та музичних інструментів у приміщеннях і на відкритих площадках, а також рівні шуму в прилеглих до них жилих і громадських будівлях, що не перевищують рівнів, установлених санітарними нормами; вживати заходів щодо недопущення впродовж доби перевищень рівнів шуму, встановлених санітарними нормами, в таких приміщеннях і на таких територіях (захищені об’єкти): жилих будинків і прибудинкових територіях; лікувальних, санаторно-курортних закладів, будинків-інтернатів, закладів освіти, культури; готелів і гуртожитків; розташованих у межах населених пунктів закладів громадського харчування, торгівлі, побутового обслуговування, розважального та грального бізнесу; інших будівель і споруд, у яких постійно чи тимчасово перебувають люди; парків, скверів, зон відпочинку, розташованих на території мікрорайонів і груп житлових будинків.

Шум на захищених об’єктах при здійсненні будь-яких видів діяльності не повинен перевищувати рівнів, установлених санітарними нормами для відповідного часу доби.

Звертаємо Вашу увагу, що у нічний час, із двадцять другої до восьмої години на захищених об’єктах забороняються гучний спів і викрики, користування звуковідтворювальною апаратурою та іншими джерелами побутового шуму, проведення салютів, феєрверків, використання піротехнічних засобів.

Розглянуті вимоги щодо додержання тиші та обмежень певних видів діяльності, що супроводжуються шумом, не поширюються на проведення салютів, феєрверків, інших заходів із використанням вибухових речовин і піротехнічних засобів у заборонений час за погодженням із уповноваженим органом місцевого самоврядування в порядку, передбаченому правилами додержання тиші в населених пунктах і громадських місцях.

Сільські, селищні, міські ради затверджують правила додержання тиші в населених пунктах і громадських місцях, якими з урахуванням особливостей окремих територій (курортні, лікувально-оздоровчі, рекреаційні, заповідні тощо) установлюються заборони та обмеження щодо певних видів діяльності, що супроводжуються утворенням шуму, а також установлюється порядок проведення салютів, феєрверків, інших заходів із використанням вибухових речовин і піротехнічних засобів.

Починаючи з 2014 року у багатьох містах України органи місцевого самоврядування заборонили використання піротехнічних засобів. Полтава також не стала винятком.
Порядок дотримання тиші у громадських місцях Полтави визначається Розділом XVII Правил благоустрою міста Полтава, затверджених рішенням сесії Полтавської міської ради сьомого скликання від 16 червня 2017 року, де зазначена така заборона.

Відповідно до вищезазначених правил для здійснення контролю за станом благоустрою міста, виконанням Правил благоустрою міста Полтава створена інспекція по контролю за благоустроєм, екологічним та санітарним станом міста.

Порушення Правил благоустрою міста Полтава тягне за собою адміністративну відповідальність згідно чинного законодавства.

Протоколи про адміністративні правопорушення за порушення ст. 152 Кодексу України про адміністративні правопорушення відповідно до ст. 255 Кодексу складають посадові особи Інспекції по контролю за благоустроєм, екологічним та санітарним станом міста, уповноважені на те посадові особи органів внутрішніх справ, члени громадського формування з охорони громадського порядку, а також інші посадові особи, уповноваженим на те виконавчим комітетом Полтавської міської ради.

Посадові особи (працівники) Інспекції по контролю за благоустроєм, екологічним та санітарним станом міста мають право надавати (надсилати) приписи з метою усунення порушень у сфері благоустрою, які є обов’язковими для виконання суб’єктами благоустрою міста. За невиконання припису відповідальні особи несуть адміністративну відповідальність згідно чинного законодавства.

При цьому Кодексом України про адміністративні правопорушення передбачено відповідальність за порушення вимог законодавчих та інших нормативно-правових актів щодо захисту населення від шкідливого впливу шуму чи правил додержання тиші в населених пунктах і громадських місцях і тягне за собою попередження або накладення штрафу на громадян від 85 до 255 грн. і накладення штрафу на посадових осіб та громадян – суб’єктів господарської діяльності – від 255 до 510 грн.

Якщо вищезазначені дії, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за такі ж порушення, то за передбачено відповідальність у вигляді накладення штрафу на громадян від 255 до 510 грн. із конфіскацією звуковідтворювальної апаратури, піротехнічних засобів, інших предметів порушення тиші або без такої і на посадових осіб та громадян – суб’єктів господарської діяльності – від 850 до 2 550 грн. із конфіскацією звуковідтворювальної апаратури, піротехнічних засобів, інших предметів порушення тиші.
Але окрім юридичного аспекту питання, не слід забувати і про морально-етичний аспект. У той час, коли Ви бажаєте феєречно, яскраво та гучно святкувати, поряд з Вами можуть бути люди літнього віку, діти, хворі, або переселенці зі сходу України та військові, для яких голосні вибухи святкових салютів не в радість і можуть мати тяжкі наслідки фізичного і психологічного характеру. Тому шануйте Ваше оточення!

Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області працює за адресою: м. Полтава, вул. Європейська, 37/40.
Отримати фахову правову допомогу громадяни можуть звернувшись до відповідних центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області.
Полтавський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги, який знаходиться за адресою: м. Полтава, вул. Європейська, 37/40, тел. (0532) 56-02-88.
Кременчуцький місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою: м. Кременчук, вул. Небесної Сотні, 54, тел. (05366) 3-00-38.
Лубенський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою: м. Лубни, вул. Монастирська, 17, тел. (05361) 77-479.
Цілодобово функціонує єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103. Дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні.

Перейти до вмісту