Ви тут:
Освіта Суспільство Україна 

36% 15-річних учнів не мають базового рівня з математики

36% 15-річних учнів не мають базового рівня з математики

Результати міжнародного дослідження PISA, в якому Україна вперше взяла участь у 2018 році, свідчать про те, що інформація про ефективність радянської математичної системи освіти є міфом.

Про це сказала міністр освіти і науки Ганна Новосад, коментуючи результати українських підлітків з математики, пише портал Освіта.ua.

«Результати PISA-2018, зокрема, заперечують міф про ефективність радянської математичної системи освіти. Дослідження показує: 36% наших 15-річних учнів не досягають навіть базового рівня знання з математики. Вони мають проблеми із завданнями, де потрібно використовувати прості стратегії розв’язування, процентні співвідношення, оперувати дробами й десятковими числами», – сказала міністр.

Вона також повідомила, що 2020/21 навчальний рік стане роком математики в Україні – на це є принципова згода Президента України. Така ініціатива матиме на меті розвиток математичної грамотності у школярів.

Ганна Новосад наголосила, що результати PISA цінні тим, що не просто показують рівень компетентностей учнів/студентів, а дають можливість прослідкувати вплив різних чинників на результати навчання. Для цього PISA досліджує ставлення учителів та батьків, цінності особистості та її життєву позицію, мікроклімат у закладі освіти та соціально-економічний стан, у якому перебувають учасники дослідження.

«В результатах PISA кожен може побачити свій вплив на те, яких успіхів досягають учні у навчанні. Побачити, що він робить добре, що погано, і яких зусиль конкретно від вас вимагає ситуація, щоб вийти на якісно вищий результат. Уряд і МОН абсолютно усвідомлюють виклик, який постав перед нами. Однак жоден уряд не здатен переламати цю ситуацію самотужки – ми маємо об’єднатися навколо цього завдання спільно з батьками та вчителями», – зазначила Ганна Новосад.

Читайте також: Наступний навчальний рік стане роком математики в Україні, – міністр освіти

Перейти до вмісту