Ви тут:
здоров’я Суспільство Цікавинки 

Як фіни підвищили тривалість життя, замінивши сіль в харчуванні

Як фіни підвищили тривалість життя, замінивши сіль в харчуванні

Сьогодні фіни є найбільш здоровою нацією в Європі, і те, що споживають найменше натрієвої солі серед європейців – заслуга регіонального проекту з профілактики серцево-судинних хвороб «Північна Карелія». Після успішних результатів в регіоні проект був розширений до масштабів загальнонаціонального і став найбільшим в світі.

У 60х роках середньостатистична тривалість життя в Фінляндії і країнах СРСР не відрізнялася і дорівнювала шістдесяти восьми рокам, повідомляють на сайті “Здорова сіль”.

Однак лише за половину століття в країнах пострадянського табору нічого не змінилося, а от фіни зробили різкий ривок, збільшивши тривалість життя на 13 років.

Північна Карелія – ​​регіон Фінляндії на кордоні з РФ, в якому смертність від серцево-судинних хвороб в 60-70х роках була однією з найвищих в світі.

Дослідження показали, що фіни споживали в середньому 16 грам солі на день, що значно вище допустимої норми. При цьому смертність від серцевих захворювань досягла в Фінляндії катастрофічних масштабів.

У 1970 році Еса Тімонен, губернатор регіону Північної Карелії, направив офіційне клопотання владі країни для допомоги у вирішенні проблеми високої смертності від серцево-судинних хвороб в регіоні.

І ініціатива отримала результат – спеціалісти розробили масштабний проект по оздоровленню населення за участю Кардіологічної Асоціації Фінляндії та Всесвітньої організації Охорони Здоров`я. Проекту дали назву “Північна Карелія” – в честь регіону, який став причиною його розробки.

Проект оздоровлення населення супроводжувався масовою пропагандою здорового харчування, цій темі була присвячена величезна кількість лекцій і телепередач. Про здорове харчування говорили на п’ятихвилинках в робочих колективах, агітація проводилася в школах і навіть дитячих садках.

Населенню було рекомендовано їсти більше свіжих овочів і фруктів, багатих калієм, віддавати перевагу рослинним жирам замість тваринних, а також пропонувалося відмовитися від звичайної харчової солі, замінивши її більш здоровою альтернативою – сольовою сумішшю з 30% солі калію (завдяки чому натрію було на третину менше).

Адже вже на той момент було відомо, що перевищення споживання натрію і недолік калію провокують підвищення артеріального тиску і збільшення кількості серцево-судинних захворювань.

Тому в Фінляндії такою сіллю зобов’язали замінити звичайну навіть у шкільних їдальнях.

Результати здивували весь світ

В результаті проведення програми «Північна Карелія», в період з 1972 по 2003 рік рівень холестерину у населення знизився на 23%.

За той же період рівень систолічного тиску у жителів регіону знизився на 12 мм ртутного стовпчика у чоловіків і на 21 мм рт. ст. у жінок

Нормалізація кров’яного тиску стала можлива завдяки зниженню споживання натрію з 16 до 9 грам в день.

Зміни в способі життя населення Фінляндії скоротили смертність від серцево-судинних хвороб у 7 разів. А середня тривалість життя фінів збільшилася на 13 років.

Спочатку це сталося в самому проблемному регіоні Північна Карелія, а після розширення проекту до масштабів національного – у країні в цілому.