Ви тут:
Медицина Суспільство Україна 

Я написав заяву про звільнення з посади голови Національної служби здоров’я України, – Олег Петренко

Я написав заяву про звільнення з посади голови Національної служби здоров’я України, – Олег Петренко

25 листопада голова Національної служби здоров’я України Олег Петренко записав заяву на звільнення.

“Я написав заяву про звільнення з посади голови Національної служби здоров’я України. За власним бажанням. Сподіваюсь, найближчим часом Уряд її підтримає. Причина – у нас дуже різні фундаментальні цінності з командою, що зараз працює над трансформацією системи охорони здоров’я. І це заважає працювати і мені, і їм. Відсутність однакового розуміння мети, складності процесів, спільної відповідальності та постійний пошук простих рішень у складних питаннях не допомагає знаходити спільну мову і постійно стає каменем спотикання. Моє рішення в такому випадку – дати новій політичній команді можливість зробити це інакше, ніж робив і щоденно роблю це я. Бо дії завжди важливіші, ніж слова. Хоча слова теж важливі – я знаю що значить створити організацію з чистого листа. ВЕЛИКУ організацію, якою є команда НСЗУ. Її люди – вони найцінніший актив”, – зазначив Олег Петренко.

“Реформа системи охорони здоров’я – одна з таких. Справжня. Реформа, яка продемонструвала, що зміни в країні можливі. Реформа, яка дала надію пацієнтам і можливості лікарям. І ця реформа, ця трансформація триває і вже незворотня. І це найголовніше досягнення НСЗУ і людини, яка її створила з нуля. Яка з державного стартапу зробила потужну інституцію”, –  наголосив Олег Петренко.

Що це означає для продовження реформи?
Трансформацію системи уже не зупинити. Зміни проросли на місцях і запустили процеси та очікування на усіх рівнях системи. Головне ми точно зробили – дали зрозуміти що реальні зміни можливі. Справжні. В інтересах споживачів медичних послуг та медичного персоналу.

– В якому стані я залишаю НСЗУ, організацію, яку створив власноруч з нуля? Національна служба здоров’я України зараз – це жива структура з впровадженими та налаштованими процесами на всіх рівнях, з людським обличчям та натхненим серцем. Це організація, яка здатна планувати та здійснювати задумане: первинка та реімбурсація тому живе підтвердження. Це потужна команда справжніх професіоналів, які розробили першу в Україні програму медичних гарантій. І які здатні втілити її в життя в повному обсязі у 2020 році. Так це молода організація, але це вселяє надію, що вона ще може удосконалюватись і зростати.

Первинна медична допомога повністю перейшла на нову модель фінансування. Програма реімбурсації «Доступні ліки» оновилася, всі процеси перейшли в електронну систему, з бюджеторієнтованої програма стала спрямованою на потреби пацієнта. Програма медичних гарантій з розрахунками, тарифами, пакетами послуг розроблена. Бюджет 2020 прийнятий. Тільки вперед!

Чим би я хотів, щоб була НСЗУ зараз?

У мене відповідь одна – НСЗУ повинна стати єдиним національним стратегічним закупівельником медичних послуг та лікарських засобів за програмою медичних гарантій, з однаковими для усіх правилами та прозорим розподілом коштів.

Це і є один із видів загальнообов’язкового солідарного медичного страхування. Так це працює в багатьох розвинених країнах. І тільки в такому статусі ми зможемо відповісти на виклики, які стоять перед системою охорони здоров’я України.

Чим точно не повинна бути НСЗУ – «бухгалтерією» при МОЗі)

Та додав Петренко: – Більше поки коментувати своє рішення я не буду. Але, далі буде. Не перемикайтесь….

Перейти до вмісту