Ви тут:
децентралізація Суспільство Україна 

Спроможність – це не лише люди, гроші і території. Не менш важливі – енергія і бажання самих громад розвиватися, – В’ячеслав Негода

Спроможність – це не лише люди, гроші і території. Не менш важливі – енергія і бажання самих громад розвиватися, – В’ячеслав Негода

Навколо теми спроможності громад завжди було, а зараз значно побільшало дискусій і, подекуди, спекуляцій. Тому вкотре наголошую, основні критерії створення спроможної громади незмінні з 2015 року. А так звані «нові критерії», про які так багато говорять, – це рекомендації, а не вимоги Мінрегіону. Для обласних державних адміністрацій і самих громад це орієнтири, які на завершальному етапі реформи допомагатимуть «зважити спроможність» кожної громади, побачити її перспективи і прийняти обґрунтоване, а не лише емоційне рішення про подальший її розвиток.

Про це сказав заступник Міністра розвитку громад та територій В’ячеслав Негода під час третьої конференції партнерів DOBRE «Стратегічний розвиток та інвестиції», повідомляють у прес-центрі ініціативи “Децентралізація”.

За його словами, єдиний критерій, який є обов’язковим для створення спроможної громади, і який не змінювався з 2015 року, – це щоб у громаді було не менше 250 дітей шкільного віку і не менше 100 дошкільнят. Все! Усе інше – не так критично.

«Загальна чисельність населення – важливий, але не головний показник. Хоча усі ми розуміємо, що громада має будуватися людьми і для людей. Тому чим більше в громаді людей, тим більше в неї спроможності, мотивації до розвитку – є з кого вибирати лідерів, є для кого працювати. Площа – теж не найголовніше. Але площа – це земля, яка є одним з головних ресурсів громад, особливо сільських. Індекс податкоспроможності – це взагалі показник, який постійно змінюється. Зараз є підприємства, які платять податки, а потім їх стало менші чи більше. І показник змінився…», – пояснив В’ячеслав Негода.

Він зазначив, що кожен з рекомендованих міністерством критеріїв спроможності – важливий, бо дає можливість зрозуміти і хоча б приблизно прорахувати перспективу громади.

«Але не менш важливий показник майбутнього успіху громади – люди, готові взяти на себе відповідальність, лідери, здатні вирішувати місцеві питання. У вже об’єднаних громадах ці лідери точно є. А у більшості з тих 60% громад, які ще не об’єдналися – наступного року цих лідерів обиратимуть жителі. І завдання держави зробити так, щоб ці нові лідери працювали в нових громадах – з рівними правами і можливостями», – зазначив В’ячеслав Негода.

Він також сказав, що якою б ідеальною з точки зору критеріїв спроможності не була громада, вона не стане успішною, якщо керівництво і жителі не матимуть бажання розвиватися.

«Лише енергія людей є гарантією того, що громада буде цікавою для бізнесу, привабливою для туристів і, що найголовніше – там хотітиметься жити і працювати», – резюмував В’ячеслав Негода.

Перейти до вмісту