Ви тут:
Р Суспільство 

Що подивитися по телевізору: аналітики назвали 5 найкращих екранізацій українських літературних творів

Що подивитися по телевізору: аналітики назвали 5 найкращих екранізацій українських літературних творів

Українські аналітики вирішили полегшити життя тих людей, які щоп’ятниці витрачають кілька годин у пошуках відповіді на питання: «Що подивитися по телевізору». Для розв’язання цієї проблеми вони проаналізували ринок мультимедійного контенту та склали рейтинг найкращих екранізацій відомих вітчизняних літературних творів.

У Топі опинилися лише ті кінокартини, які отримали схвальні відгуки критиків та були високо оцінені глядачами безпосередньо в момент першої появи на великих екранах.

Важливо: Дивитися найвідоміші екранізації варто на великому екрані з якісним звуковим супроводженням. Для перегляду чудово підійде представлений за адресою https://shonada.com/televizory/brend-is-samsung/ телевізор Samsung.

Справжні шедеври кінематографу: рейтинг найкращих екранізацій українських книг

    1. «Тіні забутих предків» – фільм, який принаймні один раз має побачити кожен український глядач. Знятий в далекому 1964 році, він досі викликає незабутні враження та максимально щирі емоції. Це «дітище» одного з найвідоміших радянських кінорежисерів – народного артиста УРСР Сергія Параджанова. В основі сюжету – однойменна новела Михайла Коцюбинського (історія про традиції, містику, кохання та запеклу ворожнечу).

  • «Тигролови» – кінострічка, створена зусиллями українського режисера Ростислава Синька та студії «Укртелефільм». На екранах вона з’явилася майже 25 років тому. Головні ролі в фільмі дісталися Ользі Сумській та Олегу Савкіну. В основі сюжету – історія, яка примушує серце битися частіше. Подивитися фільм мусять і ті українці, яким неодноразово доводилося читати однойменний роман Івана Багряного, і ті, хто чує про нього вперше в житті.

  • «Червоний» – бойовик, автором сценарію якого став відомий український письменник Андрій Кокотюха. Головний герой фільму Данило Червоний – воїн УПА, людина з незламним духом та нестримною жагою до життя. Чи вдасться йому залишитися живим у нерівній боротьбі? Чому Данило вирішить боротися до останнього?

  • «Дике поле» – фільм, який помилково часто називають повною екранізацією драматичного твору Сергія Жадана «Ворошиловград». Насправді, участь у написанні сценарію «Дикого поля» приймав не лише письменник. Ще й надто, спільною ідеєю режисера та авторів сценарію було розмежування книги та кінострічки. Втім, фактично в основі сюжету все одно лежить історія головного героя роману «Ворошиловград».

  • «Захар Беркут» – фільм, який нещодавно з’явився у прокаті, але вже зовсім скоро стане доступним для перегляду по телевізору. «У свободі – моя сутність» – саме цим слоганом пронизано весь сюжет нової кінокартини. Знято стрічку на основі відомої однойменної повісті українського письменника Івана Франка. Участь у фільмуванні прийняли українські та американські актори, а режисерську роботу виконали Ахтем Сеітаблаєв та Джон Вінн.

Цікавість прихильників українського кінематографа також може викликати міні-серіал «Століття Якова», фантастичний фільм «Сторожова застава» та інші відомі екранізації.

 

Перейти до вмісту